THE BUREAU (2015-20,FRA) - 8,5/10


 

U svijet moderne špijunaže i tajnih službi vodi nas ova kvalitetna francuska serija koja se za sada protegnula na pet sezona. Očigledno je da je "The Bureau" ili "Le Bureau les Legendes" radio netko tko jako dobro poznaje špijunsku tematiku i tehnike koje koriste današnje tajne službe. Nije to sadržaj o špijunima na tragu filmova o Jamesu Bondu gdje tajni agent živi ekstravagantno, praši sve što mu se nađe na putu i ima dozvolu da ubija kog god poželi. "The Bureau" djeluje prilično realistično i vidimo tu kako izgledaju životi tajnih agenata francuskog DGSE-a. Mogao bi se "The Bureau" opisati kao francuska verzija "Homelanda", a pratimo tu sudbine brojnih agenata dok su na tajnim misijama po Europi, Aziji i Africi.

Svi oni imaju svoje aliase odnosno lažne identitete, a kreator serije Eric Rochant očito je bio jako dobro upoznat s materijom. Serija je to čija je radnja u vrijeme emitiranja bila iznimno aktualna pa pratimo tu krizne situacije od Sirije, Iraka preko Rusije, Saudijske Arabije, Jemena, Irana i sjevera Afrike gdje je glavna francuska interesna sfera. Kao inspiracija za likove poslužili su Rochantu stvarni umirovljeni francuski špijuni koji su mu detaljno opisali kako su izgledali njihovi životi dok su bili aktivni. Zadaća DGSE je treniranje budućih agenata kako bi se pod lažnim identitetima i zanimanjima infiltrirali u određenu zemlji i ondje ubačeni kroz duže razdoblje pokušali regrutirati kvalitetne tamošnje izvore za Francusku.

Tako odmah na početku upoznajemo iskusnog špijuna Guillaumea Debaillyja (Matthieu Kassowitz) alias Paul Lefevbre kodnog imena Malotru koji se nakon šest godina na tajnom zadatku kao učitelj u Damasku u Siriji vratio u Pariz. No, Malotru se jako teško uspijeva prilagoditi na normalan život, a kada sazna da je u Pariz stigla Nadia El Mansour, Sirijka s kojom je bio u vezi ondje, prekršit će sva pravila kako bi obnovio vezu i dalje se koristeći lažnim identitetom koji je imao u Siriji. Ljubav prema Nadiji odvest će ovog agenta kroz pet sezona u razne probleme i završit će on tako u zarobljeništvu ISIS-a, bit će optužen da je dvostruku agent i da radi za strane tajne službe, a na kraju će završiti i u Rusiji.

Zbog Malotruovog slučaja cijeli će se njegov odjel naći u problemu i pod istragom, a sve to će se događati i dok su drugi agenti na opasnim tajnim zadacima. Marina Loiseau (Sara Giraudeau) je mlada seizmologinja kojoj je prvi zadatak infiltiriranje u Iran kako bi došla do saznanja o tamošnjem nuklearnom programu. U tijeku je i rat u Siriji pa DGSE pokušava doći do francuskih državljana koji su se odlučili pridružiti Islamskoj državoj pa tako i sama serija kreće taman dok se počinje kuhati u Siriji. Obuhvaća "The Bureau" sve aspekte moderne špijunaže, od cyber ratovanja, hakiranja, praćenja mobitela i zaista je nevjerojatno gdje je sve to danas otišlo i kako se danas potpuno nemoguće sakriti ako te neke službe žele pronaći.

Priča se tu fino razvija svih pet sezona i nema tu puno amplituda u kvaliteti iako mi je posljednja sezona nekako bila najslabija. Svejedno, "The Bureau" je serija u kojoj će uživati svi oni koji vole kvalitetan špijunski sadržaj i premda se dobar dio vremena tu provodi u pariškim uredima DGSE-a gdje se donose sve ključne odluke, problema s dinamikom nema. Nema tu, barem do zadnje sezone, i onih standardnih bedastih situacija u kojima se zatiču slični tajni agenti u filmovima i serijama i očito je da je puno truda tu posvećeno da bi djelovalo što realističnije i stvarnije. Iako su svi zaposlenici Malotruovog odjela ujedno i prijatelji, nema tu emocija kada se moraju donositi važne odluke.

"The Bureau" je sjajna serija jer veliku pažnju posvećuje detaljima, sitnicama iz života tajnih agenata dok su na zadacima u nekoj stranoj zemlji pod lažnim imenima. Fascinantno je koliko je pažnje posvećeno da bi se napravili potpuno neprobojni i uvjerljivi aliasi kako te agente ne bi skužile druge tajne službe. Fino tu vidimo i kako izgleda suradnja između raznih tajnih službi prvenstveno između nominalno prijateljskih zemalja, kao i kako su sve te informacije važne za predviđanje situacija koje slijede. I sam Rochant je istaknuo da su mu glavna inspiracija pri stvaranju serije podjednako bili romani Johna Le Carrea koliko i američki špijunski filmovi sedamdesetih koje i pokušava stilski pratiti.

IMDB LINK 

Primjedbe