THE PROJECTIONIST (2019,DOM) - 7/10


 

Kinematografija Dominikanske Republike baš i nije nešto posebno poznata, no u ovoj misterioznoj kombinaciji drame i trilera ispred i iza kamere našla su se dva vjerojatno najpoznatija tamošnja filmaša. Jose Maria Cabral je predvodnik mlađe generacije filmskih autora s otoka kojeg je prvog ugledao i režirao Kristofor Kolumbo kad je stigao u novi svijet, a on je napisao i režirao film u kojem je glavnu ulogu odigrao njihov najpoznatiji glumac i redatelj srednje generacije, Felix German. Može se, pomalo simbolički, na "Projekcionista" gledati i kao na svojevrsno preuzimanje štafete iz jedne na drugu generaciju jer Germanov lik Eliseo je sredovječni projekcionist koji po provinciji pušta filmove.

I to na dobroj staroj celuloidnoj vrpci jer ne samo da čovjek nema para za moderni DCP, već je on potpuno opsjednut tim starim filmovima. Posebno je Eliseo opsjednut starom misterioznom filmskom trakom na kojoj se nalaze snimke mlade, često razgolićene žene, a čini se da je ona njegovo jedino društvo. Eliseo je nervozni samotnjak, čudak koji nema gotovo ništa osim stare krntijetine od kamiona kojom se vozi od sela do sela, a nakon što mu izgore trake misteriozne žene, zaputit će se on u sela kako bi pronašao tu ženu s vrpce. No, umjesto nje pronaći će on jednu drugu ženu, skitnicu Rubi koja će mu postati neočekivana suputnica i partnerica u njegovoj bizarnoj opsesiji.

Fora je što Eliseo u tim selima pušta filmove koje je u stvarnosti snimio Felix German odnosno glumac i redatelj koji je i utjelovio Elisea, a imala je ova neobična stilizirana i egzotična kombinacija filma ceste i psihološke drame i trilera još puno više potencijala od onog što je na kraju isporučeno. Pretvorio se pred kraj "Projekcionist" u prilično košmaran i kaotičan film s posve neočekivanim završnim twistom. Pretvorit će se do kraja Eliseo čak u neku bizarnu verziju privatnog istražitelja koji je pod svaku cijenu odlučio otkriti sudbinu žene s filmske trake koju je naslijedio još od pokojnog oca, također projekcionista i fotografa od kojeg je naslijedio posao. Na kraju, nije film koji je bio dominikanski kandidat za Oscara zapravo uopće bio loš.  

IMDB LINK 

Primjedbe