THE SHADOW IN MY EYE (2021,DAN) - 7/10


 

Ole Bornedal devedesetih je bio mladi danski redatelj koji je puno obećavao. Predstavio se on mračnim trilerom "Nightwatch" o studentu koji radi kao noćni čuvar u mrtvačnici i ubrzo se uplete u seriju ubojstava, a vrlo brzo snimio je Bornedal i američki remake svog filma s Ewanom McGregorom, Nickom Nolteom i Patriciom Arquette. U međuvremenu se Bornedal malo zagubio, snimao je i u Danskoj i po Europi i Americi, a u filmu snimljenom za Netflix odlučio se on pozabaviti jednom tragičnom epizodom iz povijesti svoje zemlje potkraj II svjetskog rata.

Krajem ožujka 1945. godine britanski avioni zaputili su se prema Kopenhagenu s misijom bombardiranja tamošnjeg sjedišta Gestapa. No, umjesto na zgradi u kojoj je bila smještena zloglasna nacistička tajna policija, dio bombi završio je na susjednoj zgradi u kojoj se nalazila škola. Nažalost, ta je pogreška bila fatalna i poginulo je više od 120 ljudi od čega čak 86 djece, a dok gledatelj zna što će se dogoditi potkraj filma, likovi ne znaju što ih čeka. A tih likova ima jako puno i pratimo u ovoj potresnoj, emotivnoj i kvalitetno snimljenoj ratnoj drami njihove sudbine i njihove živote u danima koji će prethoditi bombardiranju i danima koji će za neke od njih biti posljednji.

Više nije ni potrebno naglašavati da su mjesto i vrijeme prikazani na kvalitetan način, a priču pratimo iz perspektive više likova. Henry je dječak koji je zanijemio nakon što je svjedočio drugoj pogrešci britanske avijacije te ga je potom njegova mama sa sela poslala u Kopenhagen kod tetke. Frederik je mladić koji je član danskog ogranka Gestapa, a sestra Teresa je mlada učiteljica u francuskoj katoličkoj školi. Priča je tu iznimno kompleksna i možda mrvicu nefokusirana jer imamo puno likova čije sudbine pratimo, no svejedno je "The Shadow in My Eye" bila upečatljiva, potresna i emocijama nabijena drama na kojoj se nije štedjelo i koja iz više perspektiva prikazuje ovaj tragičan događaj.

IMDB LINK 

Primjedbe