WITCHFINDER GENERAL (1968,GBR) - 8/10


 

Uz "Blood on the Satan's Claw" Piersa Haggarda i "The Wicker Man" Robina Hardyja, "Witchinder General" Michaela Reevesa danas se smatra nesvetim trojstvom britanskog folk horora. Kultnim filmovima i klasicima koji su s godinama samo dobivali na statusu i važnosti te ih se danas smatra vjerojatno najutjecajnijim filmovima tog žanra. Ova priča je zapravo fikcionalizirana verzija pustolovina britanskog lovca na vještice Matthewa Hopkinsa, pravnika koji se lažno predstavljao da ga je britanski parlament angažirao u tom poslu. Vrijeme i mjesto radnje je sredina 17. stoljeća u Engleskoj kada se vodi građanski rat između Olivera Cromwella i njegovih parlamentaraca s jedne te kralja Charlesa i rojalista.

Cijela zemlja krcata je raznim gospodarima života i smrti, potpuni je kaos, a mladi vojnik u parlamentarnoj vojsci Richard Marshall (Ian Ogilvy) krenut će u potjeru za Hopkinsom (Vincent Price) nakon što on kao sljedeće žrtve pronađe njegovu zaručnicu Saru (Hilary Dwyer) i njenog ujaka svećenika Johna Lowesa. Iako iz današnje perspektive "Witchfinder General" ne samo da djeluje dosta arhaično, već je to više povijesna drama, nego klasični horor, jedan je to od najutjecajnijih folk horora svih vremena. Također, posve je očito da je film snimljen s minimalnim budžetom i tada 24-godišnji režiser Reeves na raspolaganju je imao jedva stotinu tisuća funti.

I zaista je prava šteta što se samo nekoliko mjeseci nakon premijere filma, Reeves predozirao s ubojitom kombinacijom alkohola i barbiturata jer ga se tada smatralo jednom od najvećih nada britanskog filma. Sjajno je Reeves uspio iskombinirati klasičnu britansku povijesnu dramu s hororom i sjajno su iskorištene te kaotične povijesne okolnosti posljednjeg engleskog građanskog rata. Film je to koji hvata samu esenciju folk horora i rijetko tko je i prije, ali i poslije poput Revesa uspio iskoristiti britansko ruralno područje i uhvatiti nešto podmuklo, mračno što prijeti tamošnjem stanovništvu.

Vrijeme je to potpunog ludila u kojem užasavajući sadisti sijaju strah, rade što hoće i iživljavaju se nad ljudima, a odmah od uvodne scene jasno nam je što se događa ljudima koje tipovi poput Hopkinsa optuže za vještičarenje. Nema im spasa i sprema im se nezamisliva tortura i bolna smrt, a ljudi poput njega kao da su neki mračni oblak koji se nadvija nad naizgled mirnim i miroljubivim selima. Zanimljivo je kako je Reevesov prvi izbor za ulogu Hopkinsa bio Donald Pleasence, no američki koproducent je inzistirao na Priceu, legendi američkog horora. Snimanje su obilježili stalni sukobi glavnog glumca i režisera koji nije Priceu dopuštao njegovo tipično preglumljavanje, već ga je na kraju uspio ukrotiti, a sam Price kasnije je rekao da mu je uloga Hopkinsa vjerojatno bila najbolja u životu.

IMDB LINK 

Primjedbe