WOODLANDS DARK AND DAYS BEWITCHED: A HISTORY OF FOLK HORROR (2021,GBR) - 8/10


 

Sve što vas je zanimalo o folk hororu, a niste imali koga pitati, možete saznati u ovom sveobuhvatnom, širokopojasnom dokumentarcu u kojem kroz više od tri sata zaista možemo doznati praktički sve o ovom podžanru. Naravno da "Woodlands Dark" neće biti sadržaj po svačijem guštu i mogao bi se opisati i kao namjenski dokumentarac, no svi oni koji vole horor definitivno neće pogriješiti. Obrađuje se tema folk horora od Velike Britanije pa do Amerike i ostatka svijeta, a sve kreće trima možda i ključnim filmovima tog žanra s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih, "nesvetim trojstvom folk horora" - Witchfinder General, Blood on Satan's Claw i Wicker Man. Brojni stručnjaci sa svih strana svijeta (među njima je možda i najveći poznavatelj horora s ovih prostora Dejan Ognjanović čiji blog Cultofghoul preporučujem svim ljubiteljima horora) analiziraju što uopće znači folk horor i otkuda uopće potreba ljudima potreba da se ovom tematikom.

I kulturološki i fenomenološki pa i povijesno, ovaj je dokumentarac zanimljiv i važan. Redateljica Kier-la Jannise film je podijelila u nekoliko poglavlja koja se fino nadopunjuju i u kojima se analiziraju brojni više i manje poznati filmovi. Sve počinje potragom za korijenima folk horora prvenstveno u filmu, ali i u književnosti i što je to zajedničko, ali i različito u tom žanru koji praktički postoji na svim stranama svijeta. U središtu pažnje folk horora su konflikt između prošlosti i sadašnjosti, potisnutog i prevladanog poganstva, vjerovanja, mitova za koje se mislilo da su nestale, no očito su ostale tu negdje u podsvijesti.

Strah od modernosti i tjeskoba do koje je možda dovela promjena društva od šezdesetih, sedamdesetih pa naovamo, dovele su toga da se svojevrsni eskapizam i bijeg od realnosti potraži u hororu, žanru u kojem autori ionako imaju najviše slobode. Dotiče se ovdje gotovo dvije stotine najpoznatijih naslova uglavnom iz Amerike i Velike Britanije i ostatka svijeta i svi oni koji vole horor sigurno će tu pronaći neki klasik koji su do sada propustili. U filmu se obrađuje i uspon paganizma i raznih kultova tijekom šezdesetih što se prelilo i na film, kako je drugi val feminizma utjecao na sve veću popularnost filmova o vješticama i kako je kolonijalna povijest u Americi i krvava povijest koji su utjecali na nastanak tamošnjih podgrana folk horora. Navigira i ovaj film kroz nešto što bi se moglo nazvati potisnutom nostalgijom za starim i prošlošću, za nečim drevnim i mračnim za što se mislilo da je zaboravljeno, a dijelom i putem filma je ostalo u kolektivnoj svijesti.

IMDB LINK 

Primjedbe