YOU WON'T BE ALONE (2022,MAK) - 6/10


 

Premijeru je ova više kontemplativna arty fantazija, nego klasični folk horor (čemu sam se iskreno nadao) imala na festivalu u Sundanceu, a australsko - makedonski filmaš Goran Stolevski snimio je film koji vizualno i stilski neodoljivo podsjeća na filmove kakve snima Terrence Malick. Možda bi bilo pregrubo reći da je to bilo kopiranje Malickovog prepoznatljivog stila, no ova drama - fantazija čija se radnja odvija negdje u planinama današnje Makedonije u 19. stoljeću, čisti je hommage američkom majstoru. Ima tu jako malo dijaloga i cijeli film su uz pomalo grandioznu epsku glazbu na sliku nakalamljeni voicoveri koje izgovara mlada vještica Nevena (Sara Klimoska). Nju je majka još kao bebu sakrila u nekoj špilji, no vještičja sudbina nije je izbjegla i 16 godina kasnije ona uz staru vješticu uči o vještičjem životu.

No, mladoj lijepoj i nijemoj vještičici koju jedino izdaju dugački nokti koje kao da je posudila od jamajčanske sprinterice Merlene Ottey, poželjet će se biti čovjekom. Kao da mlada vještica nije zadovoljna namijenjenoj joj sudbinom i poželjela je probati kako je to biti čovjek. Kada slučajno kandžama ubije jednu seljanku, preuzet će njen oblik i zaista će iskusiti ljudski život i to u nekoliko formi. Stalno će ona ulaziti u tijela različitih ljudi, ženskih i muških, odrasle i djecu, no baš kao što će je na početku upozoriti stara vještica koja izgleda kao da je prespavala erupciju vulkana i lavu koja se slijeva po njoj, požalit će jer se odrekla slobode. Naravno da i u ljudskom tijelu ona nikad neće biti prihvaćena među ljudima, a iako mi se čini da je "You Won't Be Alone" bio još jedan u nizu tih modernih subverzivnih filmova s feminističkim štihom, djelovalo mi je sve to pomalo pretenciozno.

Iako se radnja odvija u Makedoniji i likovi pričaju na makedonskom, snimljena je ova poetična, baš lirska fantazija u međunarodnoj koprodukciji i okupljena su tu i neka poznata lica. Jedno od tijela koje će Nevena nastaniti prethodno će zauzimati i Šveđanka Noomi Rapace, kasije i Australka Alice Englert, a tu su i Rumunjka Anamaria Marinca koje se sjećamo kao nesretnice iz "4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana" te neki drugi manje poznati strani glumci. Problematičan mi je bio i dosta spori ritam filma, no očito je da je Stolevski želio napraviti film ugođaja, osjećaja i unutarnjeg, simbolističku subverziju u kojoj je vještica osuđena na lutanja, samoću i prezrenost (naravno, dijelom s razlogom).

IMDB LINK 

Primjedbe