ZERT / THE JOKE (1969,ČSL) - 7,5/10


 

Smatra se ova drama i jednim od posljednjih filmova čehoslovačkog novog vala. Snimanje filma po romanu slavnog Milana Kundere, Jaromil Jareš je započeo dok je u Čehoslovačkoj vladala liberalizacija, no u kina je "Zert" ili "The Joke" stigao tek početkom godine. Vrlo brzo nakon premijere film je, jasno, zabranjen i završio je u ladici sljedećih dvadesetak godina, a to zapravo i ne čudi jer "Zert" neskriveno satirizira, kritizira pa i otvoreno se sprda iz komunističke vrhuške i režima. U središtu priče je danas četrdesetogodišnji Ludvik Jahn koji je dvadesetak godina ranije izbačen s fakulteta i iz partije zbog bezazlenog pisma i šale na račun Trockog kojeg je uputio  tadašnjoj djevojci.

Iako je cijelu ekipu iz studentskog zbora smatrao prijateljima, bez puno razmišljanja oni su ga torpedirali i s fakulteta i iz partije i tako mu usmjerili život, a dva desetljeća kasnije dočekao je Ludvik priliku za osvetu. Slučajno će on susresti Helenu, ženu za koju će se ispostaviti da je supruga njegovog nekadašnjeg prijatelja Pavela koji je podržao njegovo izbacivanje s fakulteta. Odlučit će Ludvik zavesti Helenu i tako se osvetiti Pavelu, a paralelno u tipičnim novovalnim flešbekovima saznajemo pozadinu priču i zbog čega je Ludvik zapravo izbačen i što je poslije bilo s njim. Kako je završio na reedukaciji, u zatvoru, u vojsci i kako je zapravo cijeli život maštao o situaciji u kojoj se našao.

Premda će Helena vrlo brzo pasti na njegov šarm, pokazat će se njegova osvetnička misija tek polovično uspješnom. I od početka nam je jasno da Ludvik prema Heleni osjeća tek prijezir (Postaneš opsjednut ženama koje mrziš jednako kao i onima koje voliš, čujemo njegove misli stalno kao naratora), a kao i većina novovalnih filmova, "Zert" je impresivna satira i zafrkancija na račun totalitarnog sustava. Tako i jedna potpuno bezazlena šala kao što je bila Ludvikova može izazvati nevjerojatnu paranoju, a svi će jedva dočekati da ga se prokaže kao neprijatelja sustava i nekoga tko podriva režim. Zanimljivo je kako se jedan Jarešov film (Krik odnosno the Cry iz 1964. godine) smatra prvim filmom čehoslovačkog novog vala, a pet godina kasnije također je baš njegovom filmu uspjelo zaključiti vjerojatno najkreativnije razdoblje u slavenskoj kinematografiji.

IMDB LINK 

Primjedbe