CONFESS, FLETCH (2022,SAD) - 6/10


 

Da živimo u vremenu rebootova, remakeova, spinoffova ili kako se već ne naziva sav taj eufemizam za reciklažu starog sadržaja umjesto smišljanja nečega novoga već odavno je dobro poznato, a Greg Mottola kojeg pamtimo po uspješnim komedijama kao što su "The Daytrippers", "Superbad", "Adventureland", "Paul" i serija "Arrested Development" se vjerojatno iz samo njemu razumljivih razloga sjetio zaboravljenih filmova o Fletchu iz osamdesetih s Chevyjem Chaseom. Taj je legendarni komičar u drugoj polovici osamdesetih glumio u krimi komedijama o istraživačkom novinaru Irwinu Fletcheru, a kako je dobri, stary Chevy ipak prestar da bi nakon više od 30 godina ponovio istu ulogu, odabran je novi glumac.

I to Jon Hamm kojeg i dalje najbolje pamtimo kao Dona Drapera iz serije "Mad Man", a njegov Fletch više nije istraživački novinar, već je on sada freelancer specijaliziran za svijet umjetnosti. I premda tu više nema dobrog, starog Chevyja, Mottola se odlučio na staromodni, naglašeni stil humora kakav je bio popularan baš tada, no nije se to pokazalo kao najsretnije rješenje. Naravno da Hamm baš i nije komedijski kalibar na tragu Chasea, no nije zapravo on tu ni kriv i očito je da se trudi koliko može da bi ovu banalnu i na kraju budalastu krimi komediju izvukao iznad vode.

Hammov Fletch je u vezi s bogatom Talijankom Angelom (Lorenza Izzo), kćeri starog i bogatog aristokrata kojem su prvo nestale najskuplje umjetnine, a potom je i njega netko oteo. Zato se Fletch zaputio u Boston jer ondje je trgovac umjetninama koji bi mogao imati neke informacije. No, praktički čim je stigao u Boston, Fletch je postao glavni osumnjičenik za ubojstvo jer je u stanu u kojem je odsjeo pronašao tijelo nepoznate mrtve djevojke. Dvoje policajaca stalno ga prate i uvjereni su da je on ubojica, a osim što mora pronaći nestale umjetnine, Fletch mora dokazati da on nije ubojica.

I praktički svi likovi ovdje su nekako ekscentrični, bizarni, svedeni na karikature dok je Fletch njuškalo koje svuda gura nos, mudrijaš koji djeluje nevjerojatno opušteno i kao da se uopće ne uzbuđuje oko toga što mu se događa. Činilo se u početku da bi "Confess, Fletch" čak mogla biti simpatična i zabavna krimi komedija, no vrlo brzo se to pretvorilo u farsu prepunu usiljenog humora koji uopće ne sjeda na svoje mjesto i bilo je to na kraju ipak dosta razočaravajuće iako se tu pojavljuju i Kyle MacLahlan, Marcia Gay Harden i John Slattery.

IMDB LINK 

Primjedbe