HELLRAISER (2022,SAD) - 6,5/10


 

Na red za remake, reboot ili što već stigao je još jedan kultni horor, no za razliku od mnogih klasika žanra koje su posljednjih godina iskasapili razni amateri, priče Clivea Barkera ovdje se ipak primio netko tko ima smisla i talenta. David Bruckner prethodno se predstavio dobrim hororima kao što su "Ritual", posebno "The Night House", a njegov "Hellraiser" nije klasični remake filma iz 1987. ili podjednako dobrog nastavka, već je priča prilično modernizirana i prilagođena vremenu, no opet tako u duhu klasika. Od svih horora koje sam nekoć gledao kao klinac, mislim da sam se najviše bojao upravo Pinheada, tog jezivog demona s iglama koje mu vire iz lica i izgleda kao da je ispao iz nekog sado - mazo industrial spota. Tog demona koji uživa u patnji, boli, mučenju, iskonskom zlu koji se pojavljuje iz druge dimenzije kad ga se dozove mehaničkom napravom koja će ovaj puta dopasti u ruke onima kojima nije trebalo.

Doduše, nemamo ovdje klasičnog Pinheada, već su stvorenja koja se nazivaju Cenobiteovi dobili novog predvodnika, a ovaj puta to je Svećenica (Jamie Clayton), također prepoznatljiva po igličavoj faci. U prologu pratimo hedonistički party koji je organizirao okultist i kolekcionar, milijunaš Roland Voight (Goran Višnjić) na kojem će žrtvovati jednog od gostiju kako bi zaslužio audijenciju kod Levijatana. Kako je prošla ta audijencija saznat ćemo nekih šest godina kasnije, kada će mehanička slagalica igrom slučaja završiti kod bivše ovisnice Riley (Odessa Azion). Nakon što dozove Cenobite odnosno to simpatično društvance deformiranih i grotesknih humanoida koji izgledaju kao da su ispali iz nekog spota "Toola", oni će od nje tražiti ljudsku žrtvu, a ta ljudska žrtva bit će njen brat. 

Nakon što joj burazer nestane, Riley i njeno društvo shvatit će da to mora biti povezano s mehaničkom slagalicom te će pokušati pronaći u međuvremenu nestalog Voighta. I premda je sama priča novog "Hellraisera" ne pretjerano inventivna, čak pomalo generička, bilo je to sasvim solidno. I prilično strašno i jezivo bez obzira što svi mi koji smo nekoć gledali filmove iz ove franšize dobro znamo što nas čeka kad se pojave te groteskne spodobe iz pakla. No, Bruckner i ekipa prilično su redizajnirali ne samo vođu Cenobita, već i cijelo to pakleno društvo od kojeg se opet ledi krv u žilama. Iako bismo vjerojatno preživjeli i bez ovog reboota, film je to koji bi trebao zadovoljiti ukus ljubitelja horora i zla osmišljenih u umu genijalnog Clivea Barkera koji je bio jedan od producenata filma.

IMDB LINK 

Primjedbe