KILLING THEM SOFTLY (2012,SAD) - 8/10


 

Sve dok konačno nije snimio "Blonde", ovaj recesijski crnohumorni krimić bio je i posljednji u nizu igranih filmova Australca Andrewa Dominika koji se prethodno predstavio biografskim krimićem "Chopperom" i stiliziranim westernom "Assassination Jesse James". Prihvatio se Dominik ovdje krimi romana "Cogan's Trade" Georgea Higginsa iz 1974. godine, a radnju je iz Bostona sedamdesetih premjestio u New Orleans nakon što ga je gotovo uništio uragan Katrina i nakon što je krenula recesija 2008. godine. Vrijeme je to uoči predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Barack Obama, a sa svih strana dolaze katastrofične vijesti kako je gospodarstvo u kaosu i kako stižu teška vremena.

Teška vremena ovdje su očito stigla i za kriminalce i plaćene ubojice jer rezanje honorara za odrađivanje raznih prljavih poslova bitno će utjecati na priču ovdje. A ta priča počinje i završava pomalo ludo i svi ti kriminalci i ubojice prikazani su nekako ironično. Prije nekoliko godina Markie Trattman (Ray Liotta) organizirao je pljačku ilegalne kartaonice pokera koju sam vodi. Nakon što je naknadno Markie svojim kompanjonima priznao da je zapravo on izveo taj posao, svi su se gotovo upišali od smijeha, a za tu priču je saznao sitni kriminalac koji je osmislio pakleni plan. Johnny "Vjeverica" Amato pronaći će tako Frankiea (Scoot McNairy) i ovisnika o heroinu Russella (Ben Mendelsohn) da opljačkaju istu kartaonicu, pretpostavljajući da će svi misliti da je Markie ponovno izveo istu stvar kao nekoć.

No, kod ove pljačke nikome više neće biti do smijeha i mafijaši koji su ostali bez novca, angažirat će plaćene ubojice kako bi pronašli odgovorne, a naravno da će istraga krenuti od Markieja. I tu na scenu stupa plaćeni ubojica Jackie (Brad Pitt) koji je angažiran za likvidaciju odgovornih, a on će za pomoć angažirati još jednog ubojicu, Mickeya (James Gandolfini) koji se prilično zapustio i ispao iz forme od posljednji put kad su surađivali. I krenut će tako tu serija naručenih ubojstava, tijela će se gomilati, a do kraja baš nitko tu neće biti previše zadovoljan i sretan.

Razlikuje se "Killing Them Softly" (Jackie u jednom trenutku objašnjava kako mete voli ubijati nježno odnosno iz daleka, dok nisu ni svjesni što im se sprema) od većine sličnih krimića ne samo po ironičnom i ciničnom pogledu na sav taj prljavi posao, već i po strukturi. Snimio je Dominik film koji je podjednako nasilan i okrutan, koliko i zabavan i crnohumoran, a cijela ta netipična priča dijelom funkcionira zahvaljujući dobrom i originalnom scenariju, ali i kvalitetnim izvedbama brojnih poznatih glumaca. Posebno je upečatljiv Gandolfini kao ubojica koji se ulijenio i ne da mu se obaviti posao za koji je angažiran, već po cijele dane pije i troši novac koji je dobio unaprijed na prostitutke zbog čega će ga se organizacija i tako lako odreći.

IMDB LINK 

Primjedbe