MAELSTRÖM (2000,KAN) - 7/10


 

Kanađanin Denis Villeneuve danas je jedan od najtraženijih holivudskih redatelja. Čovjek koji snima spektakle čiji budžeti iznose stotine milijuna dolara poput novog "Blade Runnera" ili novog "Dunea", no u svojem Quebecu prošao je on razvojni put koji bi trebali proći svi oni koji se bave filmom. Počeo je on snimajući kratke filmove, a prije nego što se proslavio snimivši po meni jedan od najboljih filmova 21. stoljeća "Incendies", snimao je Villeneuve uglavnom male, nezavisne, artističke drame. Jedna takva je i "Maelstrom", nadrealistička romantična drama, snimljena, koliko mi se čini, podjednako pod utjecajem filmskog pesimizma, ali i nekadašnjeg dogmatskog stila Larsa von Triera, koliko i Kieszlowskog i njegove trilogije o bojama te groteske kakvom recimo odiše "Delicatessen" Francuza Jeana-Pierrea Jeuneta.

Podjednako je Villeneuve u "Maelstrom" inkorporirao humorne i fantazijske elemente (narator je recimo riba koju trančira odurni groteskni mesar), a u središtu pažnje je depresivna mlada poduzetnica i nasljednica poslovnog carstva Bibiane (prekrasna Marie - Josee Croze). Ona će se upustiti u vezu s tipom čijeg je oca prethodno usmrtila u prometnoj nesreći poslije koje je pobjegla i nitko nikad nije saznao da je ona to učinila. I prije nego što će upoznati sina norveškog ribara kojeg je usmrtila, postat će ona opsjednuta tom osobom i na sve načine pokušat će saznati o kome se zapravo radi i potonuti u mračne kutke psihe začinjene alkoholom, drogom i seksualnim avanturama za jednu noć. A zatim će se pojaviti naočiti ribarev sin kojem će se predstaviti kao susjeda njegovog pokojnog oca te će se oni upustiti u vezu.

Zahvaljujući interesu za fatalne prometne nesreće i psihološkom učinku koje one imaju na osobu koja sudjeluje u njima, Villeneuve je došao na ideju za ovu neobičnu, avangardnu i prilično hermetičnu priču. Za glavnu ulogu je angažirao do tada gotovo potpuno nepoznatu Croze, tada mladu glumicu zaista nevjerojatne ljepote koja izgleda kao pravi supermodel, a na kraju je ona izabrana za najbolju kanadsku glumicu godine. Premijerno je "Maelstrom" prizana u Panorama sekciji festivala u Berlinu gdje je dobio nagradu filmske kritike zbog inovativne dramske strukture, zaigranosti i osjećajnosti. Iako "Maelstrom" definitivno ne spada u vrh opusa ovog izvanrednog kanadskog filmaša, svakako je to film koji zaslužuje pažnju i sjajan podsjetnik na početke karijere majstora kojem se danas povjeravaju najzahtjevniji holivudski spektakli.

IMDB LINK 

Primjedbe