MISTER ROBERTS (1955,SAD) - 8/10


 

Iako je ova humorna ratna drama danas prilično zaboravljena, bio je "Mister Roberts" svojedobno i veliki hit u američkim kinima. Bio je to i jedan od prvih filmova koji je ponudio neku drugu, komičniju stranu rata jer pratimo tu sudbinu posade opskrbnog broda 1945. godine koja ratnih zbivanja uopće i nije vidjela. Iako su glavne zvijezde filma bili Henry Fonda te James Cagney, jedinog Oscara (od tri nominacije, za najbolji film i zvuk) odnio je tek Jack Lemmon za sporednu mušku ulogu. Bio je ovaj film i posljednji u kojem je nastupila jedna od najvećih holivudskih zvijezda tridesetih, William Powell, a posada opskrbnog broda kojeg iz sprdnje nazivaju Kantom, s razlogom je bijesna i nezadovoljna jer već godinu dana nisu sišli s broda.

Usidreni su oni u vodama Pacifika, rat se bliži kraju, a iako nemaju oni nikakvog posla, nepopularni stari i zločesti kapetan Morton (Cagney) i dalje drži čvrstu stegu. Njegov prvi časnik, poručnik Roberts (Fonda) svim silama želi u rat i konstantno traži premještaj, no kapetan njegove zahtjeve stalno odbija. I dok Mortona posada baš i ne voli, ali ga se boji, Roberts je pravi čovjek od naroda i razumije nezadovoljstvo posade te im dopušta veliku slobodu, zbog čega sam nerijetko ispašta. Zbog neposluha će Roberts ubrzo doći u konflikt sa zapovjednikom, a sve će eskalirati kada on dozvoli posadi iskrcavanje prilikom dolaska u jednu od luka i utovara robe.

Iako iz današnje perspektive "Mister Roberts" djeluje pomalo arhaično, ističe se ovaj film po standardno dobrim izvedbama trojice velikih američkih glumaca, Fonde, Cagneya i Lemmona. Zanimljivo je kako su prva dva izbora za poručnika Robertsa kod producenata bili William Holden i Marlon Brando, ponajviše jer je Fonda sedam godina pauzirao od snimanja filmova i u tom se periodu posvetio kazalištu. No, on je angažiran na inzistiranje redatelja, legendarnog američkog filmaša Johna Forda s kojim je prethodno radio na više filmova.

Unatoč tome, Ford je ubrzo nakon što je počelo snimanje potjeran jer se stalno svađao s glumcima, posebice s Cagneyem i Fondom s kojim se navodno i potukao prije nego što je imao napad žuči i završio na hitnoj operaciji. Umjesto njega je angažiran Mervyn LeRoy koji je na kreativnom vrhuncu bio još tridesetih snimivši filmove kao što su "Little Ceasar" i "I Am a Fugitive From a Chaing Gang", kao i povijesnog spektakla "Quo Vadis" na početku pedesetih, a bio je i producent "Čarobnjaka iz Oza". No, i tu nije bio kraj mukama po redatelju jer nakon što je snimanje završilo, na Fondino inzistiranje je angažiran i Joshua Logan po čijoj je broadwayskoj predstavi film zapravo i snimljen.

IMDB LINK 

Primjedbe