PEARL (2022,SAD) - 7/10


 

Samo nekoliko mjeseci nakon što je izbacio retro-slasher "X", Ti West se u popratnom programu festivala u Veneciji predstavio s "Pearl", prequelom prethodnika čija je radnja smještena šezdesetak godina ranije. I dok smo u "X" pratili avanture mlade ekipe koja se zaputila u provincijski Teksas kako bi snimili pornić na zapuštenoj farmi koju su iznajmili od starog para koji i ne zna čime se to oni točno bave, u "Pearl" pratimo što se to događalo na istom tom imanju puno ranije. I kako je groteskna bakica Pearl zapravo postala osoba koja će, da se tako izrazim i ne spoilam onima koji još nisu gledali "X", naprasno prekinuti snimanje pornjave.

Godina je 1918. i Pearl (Mia Goth koja je skupa sa svojim dečkom Westom i napisala scenarij) djevojka je koja odrasta na farmi u Teksasa uz strogu majku podrijetlom Nijemicu i oca koji je potpuno oduzet. Njezin dragi Howard otišao je u Prvi svjetski rat nedugo nakon što su se vjenčali, a njoj se baš ne ostaje na farmi, već žudi ona za nekim zanimljivijim, uzbudljivijim životom. Potpuno je ona opčinjenja filmom i životima filmskih zvijezda te sanja kako će i ona jednog dana postati slavna plesačica te otići s farme, a prilika će joj se ukazati kad joj šogorica otkrije da u njihov gradić stiže audicija. Vrijeme je to kada je harala španjolska groznica, a majka joj brani da nepotrebno odlazi s farme i bude u kontaktu s drugim ljudima, no isto tako vidimo da Pearl baš i nije normalna osoba jer ne samo da ubija životinje na farmi i njima hrani poznatog krokodila iz močvare, već muči i bolesnog oca.

Sve više će Pearl gubiti doticaj sa stvarnosti, gubiti se u svojim fantazijama, a ključni trenutak bit će kad u gradu upozna mladog projekcionista koji će joj dodatno napuniti glavu. I dok je "X" bio tipični slasher inspiriran klasicima kao što su "Taksaški masakr motornom pilom" ili filmovima Maria Bave, "Pearl" stilski pa i tematski djeluje potpuno drukčije. Film je to vizualno i stilski inspiriran starim Hollywoodom i klasicima kao što su "Čarobnjak iz Oza" ili "Mary Poppins". Sam West je opisao "Pearl" kao miks Sirkove melodrame i izopačenog Disneyevog filma u kojem pratimo stvaranje i nastanak psihopatskog ubojice.

To kao da je neki origin film koji nam produbljuje priču koju smo vidjeli u "X" i nakon kojeg donekle shvaćamo zašto su pobogu Pearl i njegov dragi odlučili potamaniti ekipu koja se praši u štaglju. "Pearl" je film koji je prvenstveno karakterna studija, šokantni psihološki triler - horor o djevojci za koju nam je od početka jasno da s njom nešto nije u redu. Shvaća to i ona, no ne može dokučiti što joj to fali i što je to muči i Goth je jako dobra kao djevojka koja pokušava prikriti i obuzdati svoju manijakalnost i svoje nagone iako nam je jasno da to baš i nije moguće.

IMDB LINK 

Primjedbe