THE GOOD NURSE (2022,SAD) - 7/10


 

Charlesa Cullena danas se smatra jednim od najproduktivnijih (da se tako, pomalo morbidno, izrazim) serijskih ubojica u Americi. Tijekom ubilačke karijere koja je trajala sve od kraja osamdesetih pa do početka dvijetisućitih, priznao je on ubojstvo 29 osoba, no pretpostavlja se da bi Cullen mogao biti odgovoran za još nekoliko stotina smrti. I što je najstrašnije i najjezivije od svega, sve je to ovaj bolesnik činio dok je u američkim bolnicama radio kao bolničar, a ovu jezivu true-crime kombinaciju trilera i drame prema scenariju talentirane škotske scenaristice Krysty Wilson-Cairns (1917, Last Night in Soho) snimio je Danac Tobias Lindholm.

Lindholm je pak dugogodišnji scenaristički suradnik poznatog sunarodnjaka Thomasa Vinterberga, a nakon tri solidna filma koja je režirao u domovini (R, A Hijacking, A War) odlučio se i on okušati u Americi. I odradio je to školski, no nešto mi je ipak falilo u filmu koji je potencijalno zanimljivu temu tek zagrabio iako bi tu možda ležala puno bolja priča. Jer već i prije nego što počnemo gledati "The Good Nurse" jasno nam je da je taj otpočetka ljigavi čudak kojeg je utjelovio Eddie Redmayne ubojica. Upravo je on stigao u novu, tko zna koju po redu bolnicu i odmah se on sprijateljio s kolegicom Amy (Jessica Chastain). I bez obzira što on u početku djeluje susretljivo, srdačno, dobronamjerno ili barem takav dojam želi ostaviti na kolegicu koja je samohrana majka, a usput pati od ozbiljne srčane bolesti, gledatelj od početka zna da je on taj bolničar koji ubija pacijente.

Do kraja ćemo saznati i kako, ne i zašto jer riječ je o jednom od onih tipičnih mindhunterovskih psihopata, no shvatit ćemo da je taj tip godinama radio po brojnim američkim bolnicama i da je bila javna tajna da su pacijenti umirali u njegovim smjenama, a ništa se nije poduzimalo. Dobio bi on otkaz pa se prijavio u drugu bolnicu iz koje bi također nakon nekog vremena bio otpušten i trajalo je to godinama i godinama, sve do 2003. kada kreće i radnja filma. I bez obzira što su i Redmayne i Chastain u dobroj formi premda su oboje u pomalo netipičnom za njih prigušenom, low-key izdanju, mislim da se od ove korektno odrađene priče moglo izvući i nešto više.

Vidimo tu tek u natruhama da je za cijelu ovu jezivu seriju ubojstava barem jednako poput ovog luđaka, kriv bio i sustav kojem su po običaju ljudi potpuno nebitni. Svim tim bolnicama svo je to vrijeme jedino bilo bitno da nikakve informacije ne procure van, štitili su se onim ugovorima o povjerljivosti, a najjednostavnije im je bilo samo dati otkaz tipu koji čini nešto tako nezamislivo pa nek' se netko drugi s njim bavi. Propuštena mi je tu prilika da se dodatno problematizira taj cinizam današnjeg sustava koji nije ni pokušavao zaustaviti manijaka poput Cullena koji u pomalo tipičnom holivudskom filmskom završetku kroz suze jeca da je to činio jer ga nitko nije zaustavio. Ipak, bez obzira na moje želje i pozdrave scenarističkom timu od kojeg sam se potajno nadao drukčijem pristupu ovoj temi, "The Good Nurse" je ipak kvalitetan i solidan film.

IMDB LINK 

Primjedbe