TO LESLIE (2022,SAD) - 7/10


 

Dobitak na lutriji za većinu tih rijetkih sretnika obično predstavlja priliku ili za neki novi početak ili barem izvlačenje iz financijskih dubioza. Ne i za glavnu junakinju ove kvalitetne drame motivirane stvarnim događajima, samohrane majke iz ruralnog Texasa, Leslie (izvrsna Engleskinja Andrea Riseborough). Odmah u prologu filma koji je po scenariju Ryana Binacoa snimio inače televizijski režiser Michael Morris, dok još ide špica filma vidimo tu tipičnu vajttrešericu iz pasivnih krajeva Amerike, samohranu majku dječaka koja se veseli jer je osvojila dvjestotinjak tisuća dolara na lokalnoj lutriji. Sretna je ona jer je uvjerena da će joj se život promijeniti na bolje, sada će konačno otvoriti restorančić, vratiti dugove, no nešto u toj staroj VHS snimci kao da izaziva neku sumnju jer njen sin James baš i ne djeluje tako sretno.

Potom odlazimo šest godina u budućnost i vidimo da se baš ništa od onoga što je Leslie planirala nije ostvarilo. Vrlo brzo ona je zapila sav novac i uništila odnose sa svim ljudima koje je poznavala i praktički je dotaknula dno. Nitko ne želi imati posla s njom jer je pijandura i narkomanka koja je izigrala povjerenje svih, a upravo je izbačena iz motela u kojem je živjela. Sljedeća postaja na njenom putu je pronalazak sina, danas 19-godišnjeg Jamesa (Owen Teague) koji je koju godinu ranije pobjegao od mame jer jednostavno više nije mogao biti s njom. Pokušava on izgraditi svoj život, no smilovat će se materi i primit će je, no ne zadugo jer Leslie je osoba kojoj se ne može vjerovati i koja kao da se ne može promijeniti.

Žena je to koju se jednostavno mora žaliti i zastrašujuće je kako se ona ponaša. Jasno nam je da je ona prvenstveno bijesna na sebe, a potom i na sve oko sebe zbog svojih životnih odluka i da joj nitko drugi nije kriv osim nje same zbog situacije u kojoj se našla. I premda izgleda da je osoba poput nje ispucala sve šanse koje su joj se pružale u životu, kad se konačno vrati u svoj rodni gradić u kojem je nekoć i osvojila na lutriji, ukazat će joj se nova prilika. No, pitanje je li Leslie spremna prihvatiti tu priliku ili je njen život bespovratno uništen u ovom iznenađujuće dobroj, realističnoj drami u kojoj je okupljena sasvim solidna glumačka ekipa u kojoj su i Allison Janney i Marc Maron između ostalih.

I premda na prvu možda zvuči da je "To Leslie" jedan od onih filmova klišeja, tugaljivih i patetičnih dramurdača o tužnim sudbinama ljudi s dna kace američkog društva, bilo je to sasvim solidno iznenađenje. Ponajviše zahvaljujući uvjerljivoj izvedbi Riseborough koja nosi cijelu priču i zahvaljujući njoj sve to djeluje itekako uvjerljivo. Fina je to karakterna studija o žene koja je doslovno uništila i upropastila život ne samo sebi, već i svim bliskim osobama i žene koja je potpuno svjesna da za sve loše što joj se dogodilo u životu, ne može kriviti nikoga osim sebe. Ima li u njoj snage, volje i energije da pokuša iskoristiti novu šansu koja će joj se pružiti, glavno je pitanje filma koji je premijeru imao na South by Southwest festivalu nezavisnog filma u Austinu.

IMDB LINK 

Primjedbe