BARBARIAN (2022,SAD) - 7,5/10


 

Zach Cregger još jedan je u nizu relativno anonimnih američkih glumaca koji se odlučio okušati i pisanju i režiji, a rezultat toga i više je nego ugodno iznenađenje. Šokantni i jezivi horor prepun iznenađenja te zanimljivo i mudro strukturiran film u kojem je kao sjajna kulisa poslužio grad koji valjda bilježi najveći pad broja stanovnika u Americi, Detroit. Ondje se na razgovor za posao zaputila Tess (Georgina Campbell) koja u nekadašnji Motown stiže po noći i po kišnom nevremenu. Rezervirala je ona kuću preko Airbnb-a, no u istu tu kuću već se uselila druga osoba. Očito je došlo do pogreške i kuća je istovremeno iznajmljena dvama osobama, a iako nevoljko, Tess će pristati podijeliti smještaj s nepoznatim mladim Keithom (Bill Skarsgard).

I tek sljedećeg jutra i Tess i Keith shvatit će gdje se kuća koju su iznajmili zapravo nalazi i da su stigli u četvrt koja se naziva Brightmoor, a to je jedno od onih pravih naselja duhova. Doslovno sve kuće osim te jedne koja se iznajmljuje i u kojoj se oni nalaze su napuštene i potpuno zapuštene, kao stvorene za skvotere i klošare, no neće to biti jedini problem za ovo dvoje mladih koji će se sasvim slučajno ondje susresti. Uskoro Cregger fokus priče prebacuje na AJ Gilbridea (Justin Long), glumca suočenog s optužbama za seksualno zlostavljanje kolegice sa snimanja, a on je ujedno i vlasnik iste te kuće koja je duplo iznajmljena.

Vjerojatno se AJ ne bi ni sjetio da posjeduje tu kuću na rubu Detroita da mu ne trebaju pare za odvjetničke troškove pa će se tako i on iz Los Angelesa zaputiti prema istoku zemlje. I priča ne samo da je tu puna iznenađenja, već ju je Cregger mudro promislio i smjestio u kontekst vremena, a i casting je tu solidno odrađen. Tako i najmlađi Skarsgard kojeg će mlada crnkinja zateći u kući koju je platila djeluje istovremeno pristupačno, dobroćudno, pošteno, no ima nešto jezivo u njemu i cijelo vrijeme si čovjek misli je li Tess pametno postupila što je odlučila podijeliti kuću s njim. Tu je i Justin Long koji baš djeluje kao neki ljigavac i savršen je izbor za ulogu bezveznog glumca suočenog s groznim optužbama. Pa iako u "Barbarianu" zapravo i nema ništa što već nismo vidjeli u nekom od horora, uspio je Cregger unijeti svježinu u žanr i snimio film koji je istovremeno jeziv, šokantan, ali i zabavan.

IMDB LINK 

Primjedbe