BETWEEN TWO DAWNS (2021,TUR) - 7/10


 

U zadnje vrijeme gotovo pa je postalo nemoguće pronaći novi turski film koji nije snimljen pod utjecajem tamošnjeg najvećeg modernog autora Nurea Bilgea Ceylana. Pod očiglednim stilskim pa i tematskim Ceylanovim utjecajem je i debitant Selman Nacar koji se ovom moralističkom dramom predstavio na festivalu u San Sebastianu. Bio je "Between Two Dawns" i debitantski film za Nacara, a kao i što sam naziv filma sugerira, odvija se radnja drame snimljene u klasičnom turskom realističkom stilu unutar 24 sata odnosno između dvije zore. Kadir (Mucahit Kocak) je mlađi sin vlasnika tvornice Ibrahima koju sada vodi njegov stariji brat. Predstojeća večer posebna je za Kadira jer se ovaj mladić koji je upravo završio fakultet sprema upoznati roditelje zaručnice Esme (Burcu Gölgedar), no dan će se razviti u posve neočekivanom smjeru nakon što strada jedan radnik u tvornici.

Radnik je zadobio teške opekline, a nakon što ga Kadir i brat odvedu u bolnicu, odmah će kontaktirati proračunatog obiteljskog odvjetnika u čijem će društvu o nesreći obavijestiti radnikovu suprugu. Otac i brat odmah su spremili keš kojim žele potkupiti suprugu unesrećenog i podvaliti joj da odmah dok je u stanju šoka potpiše izjavu kojom tvrdi da neće tužiti tvornicu jer je njen muž sam kriv za nesreću. Tvrde da je čovjek pijanac i da se nije pridržavao propisanih sigurnosnih mjera iako je očito da je tvornica u dosta lošem stanju i da se nitko nije pridržavao uzusa zaštite na radu i da stariji brat, koji sada vodi tvornicu, nije investirao u popravak kobnog stroja iako mu je to bilo preporučeno. Ako supruga ne potpiše izjavu, izvjesno je da bi netko od tri člana obitelji mogao na duže vrijeme završiti u zatvoru, a kad Kadir shvati da je upravo on taj koji će biti žrtveno janje, situacija će se početi otimati kontroli.

Kadir će se tako naći rastrgan između potrebe da učini ono što je dobro za obitelj, preuzme krivnju i pobjegne iz zemlje kao što mu je sugerirano, no istovremeno je svjestan da on nije krivac za nesreću. Ogorčen je i razočaran što će ga se obitelj tako olako odreći i žrtvovati ga, a ako pristane na tu opciju svjestan je da njegovi planovi o ženidbi i zajedničkom životu s Esmom padaju u vodu. Također, Kadira izjeda spoznaja da se njegov otac i brat ponašaju tako cinično i pokušavaju krivnju svaliti na nesretnika koji je zadobio opekline opasne za život i spremni su učiniti sve kako bi spasili vlastitu guzicu. Bio je "Between Two Dawns" dobar debi za ovog mladog turskog filmaša koji je glavnog protagonista stavio u tešku moralnu dilemu i Kadir je svjestan što god da učini, to neće završiti dobro po njega.

IMDB LINK 

Primjedbe