DELO / HOUSE ARREST (2021,RUS) - 6,5/10


 

David (gruzijski glumac Merab Ninidze) je sveučilišni profesor književnosti koji će se naći u ozbiljnim problemima kad objavi karikaturu gradonačelnika neimenovanog provincijskog gradića u seksualnom klinču s nojem. Tim potezom on je očigledno želio ukazati na korumpiranost gradonačelnika i cijelog sustava. No, umjesto gradonačelnika, pred sudom bi se trebao naći on jer je kao odmazda stigla optužba da je zamračio novce za financiranje međunarodne konferencije. Dok čeka početak suđenja, David se nalazi u kućnom pritvoru, zabranjeno mu je korištenje interneta i televizije, a vrlo brzo kad su se optužbe pojavile, odrekli su ga se praktički svi koje je poznavao.

U posjet mu dolazi zabrinuta mama koja ga moli da prizna ono za što ga se tereti i skrati si muke, no David to odbija jer tvrdi da nije kriv. I premda nam je vrlo brzo jasno da David zapravo i nije nikakav svetac, već jedan od onih pomalo nadmenih, egoističnih i sebeljubivih akademskih tipova koji misle da su popili svu pamet svijeta i da su nevjerojatno bitni, ruski filmaš Aleksej German Jr. snimio je pomalo apsurdističku satiru koja je iznimno kritična prema aktualnom ruskom režimu. Ono što proživljava David, proživjeli su u stvarnosti brojni intelektualci koji su se drznuli kritizirati režim, ukazati na korupciju i pokvarenost (prvi mi na pamet pada poznati filmaš Kiril Srebrenikov) u Rusiji pa su završili slično poput lika iz ove tragikomedije.

S vremenom situacija tu postaje sve luđa i luđa jer se sve očajniji David počinje odavati alkoholu, a kuća mu se počinje pretvarati u pravi svinjac. Osim stare majke, u kuću dolaze i drugi ljudi i mole ga da prizna sve i tako dobije blažu kaznu. Hranu i piće povremeno mu donosi i bivša žena, a ona je sada u vezi s poduzetnikom koji većinu poslovanja obavlja s gradom i zato baš ne reagira puno na Davidova bješnjenja da je upravo gradonačelnik najveći lopov i da od njega kreće svo zlo. Čak ga i njegova liječnica pokušava nagovoriti da odustane, a uz njega je jedina odvjetnica Anna koja je pristala raditi pro bono kako bi ga oslobodila.

Izvan kuće skupljaju se njegovi studenti koji mu daju podršku, no ondje dolaze i očito plaćeni prosvjednici koji ga vrijeđaju i optužuju da je lopov. Situacija s vremenom postaje i sve opasnija jer će mu neki nepoznati tip upasti u kuću i pretući ga, a tako nešto neće začuditi baš nikoga, posebno ne policajca koji je potpuno svjestan što se zapravo događa, no također uvjerava Davida da bi bilo najbolje da prizna sve i što prije završi sa svime. Premijerno je ova minimalistička tragikomedija snimljena gotovo čitava u Davidom stanu i bližoj okolici prikazana u sekciji Un Certain Regard festivala u Cannesu.

"Delo" ili "House Arrest" ujedno je i neskrivena kritika prema ruskom režimu koji se očito na identičan način voli obračunavati s neistomišljenicima i gušiti slobodu govora ako treba i na ovakav apsurdan način. No, osim o cenzuri i podmetanjima ljudima poput Davida, sin slavnog sovjetskog filmaša Alekseja Germana snimio je apsurdističku alegoriju koja pokazuje kako je svima jasno o čemu se tu radi, no svi kao nojevi guraju glavu u pijesak i prave se kao da se ništa ne događa sve dok se njih izravno ne dotiče. Pa iako je Davidu trebalo biti potpuno jasno što će se dogoditi kada napravi ono što je napravio, on djeluje kao da ne želi shvatiti ozbiljno svoju situaciju i zakopava se sve dublje i ništa mu se ne bi dogodilo samo da je šutio. No, on očito nije jedan od onih koji mogu držati jezik za zubima, a osim što ga očito izjeda i užasava ta užasavajuća korupcija i posvemašnja društvena apatija, čini se kao i da mu cijela ta situacija pomalo imponira i godi njegovom ogromnom egu.

IMDB LINK 

Primjedbe