DESCENDANT (2022,SAD) - 7/10


 

Iako je trgovina robljem u SAD-u nominalno zabranjena još 1820. godine kada je donesen zakon kojim se prekomorska trgovina robljem proglašava piratstvom, sve do kraja građanskog rata na američki jug ilegalno su stizali robovi iz Afrike. Punih 40 godina nakon donošenja tog zakona odnosno 1860., zemljoposjednik iz Alabame Timothy Meaher se prema legendi kladio da može prokrijumčariti brod s 110 afričkih robova uhvaćenih na području današnjeg Benina. Brod kojim je to Maeher zaista uspio učiniti zvao se Clotilda, a odmah nakon što je prokrijumčario robove i preprodao ih susjedima, dok je brod zapalio i potopio i do danas se ne zna gdje se nalaze ostaci tog broda.

Nakon završetka građanskog rata, Maeher je istim tim robovima, koji su sada oslobođeni, prodao nekoliko hektora močvarnog područja izvan grada Mobilea u Alabami. To područje se još od tadašnjih dana naziva Africatown, a redateljica Margaret Brown koja je za dokumentarac "Nasljednici" dobila posebno priznanje žirija na festivalu u Sundanceu, vodi nas u isto to naselje danas. U naselje u kojem i dalje žive nasljednici posljednjih robova koji su iz Afrike dopremljeni u SAD. Istovremeno dok pratimo pokušaje istraživača koji u brojnim rukavcima delte rijeke koja u Mobileu utječe u Atlantski ocean pokušavaju pronaći ostatke Clotilde, Brown slaže slojevitu i duboku priču o zajednici koja dijeli zajedničku povijest prepunu užasavajućih tragedija i nasilja.

I bio je "Descendant" iznimno zanimljiv i slojevit dokumentarac koji se ne dotiče samo standardne problematike robovlasništva i sustavnog rasizma u Americi, već i činjenice kako se nečija tragedija danas počinje pretvarati u turizam i zabavu. Tragična je i sudbina stanovnika Africatowna i danas jer ljudi su koji uglavnom žive u nezamislivom siromaštvu, u straćarama uz koje su s godinama izrasle brojne tvornice i teška industrija koja ih truje i izaziva zdravstvene probleme. No, najapsurdnije od svega je što su vlasnici zemljišta koji iznajmljuju zemlju tim postrojenjima nasljednici iste one obitelji Maeher s početka priče odnosno nasljednici i potomci robovlasnika danas truju potomke svojih robova.

IMDB LINK 

Primjedbe