GERDA (2021,RUS) - 6/10


 

Ruska glumica Natalija Kudrjašova na festivalu u švicarskom Locarnu predstavila se u ulozi scenaristice i režiserke ovom socijalnom coming of age dramom s minimalnim elementima fantazije. I tematski se "Gerda" gotovo potpuno nastavlja na trend u modernom ruskom filmu u kojem se na nimalo optimističan način prikazuje tamošnja svakodnevica. Tipična je to ona propala depresivna Rusija pijanaca i kurvi, sve je tu sivo, tmurno, otužno pa i ne čudi da naslovna junakinja s psihički fragilnom majkom živi u stanu u jednom od onih tipičnih socijalističkih stambenih blokova u neimenovanom ruskom provincijskom gradu.

Lera (debitantica Anastazija Krasovskaja dobila je u Locarnu nagradu za najbolju glumicu) je studentica sociologije koja preko dana ima zadatak provoditi anketu među ljudima o kvaliteti života. No, preko noći Lera postaje Gerda i zarađuje ona kao striptizeta u lokalnom noćnom klubu. I djeluje Lera kao jedna od onih djevojaka koje kao da su zarobljene u svom životu i premda bi ona htjela puno toga promijeniti, osjeća se potpuno bespomoćno. Kad je na striptiz štangi ona kao da zaboravlja na stvarni život i brige, na disfuncionalnu obitelj i ludu mamu koja živi u nekom svom svijetu te oca pijanduru koji im svako malo upada u stan i stvara probleme.

No, da ne bi "Gerda" bio samo tipični izdanak modernog ruskog soc-realizma, tako imamo tu i neke nadrealne elemente koji kao da se uobličuju u Lerinim snovima. Ona stalno sanja neko mistično mjesto u kojem kao da može vidjeti vlastitu dušu i samu sebe prije nego što se uobličila u ljudsko tijelo. Kao da se njena duša prisjeća metafizičke perfekcije kojoj je nekoć svjedočila prije nego što je postala čovjekom, a činit će se do kraja da su i Lera i njena mama gotov kao neke vile predobre i preosjetljive za taj okrutan svijet u kojem su se našle. I zaista taj svijet koji vidimo djeluje jezivo, zapanjujuće, okrutno i tužno, a iako je imala svojih svjetlih trenutaka, ova podosta čudnovata alegorijska drama ipak je ostala na razini prosjeka i ispod očekivanja.

IMDB LINK 

Primjedbe