HANSAN: RISING DRAGON (2022,KOR) - 7/10


 

Raskošni povijesno - ratni spektakl vodi nas na područje današnje Južne Koreje u kasnom 16. stoljeću, a "Hansan: Rising Dragon" drugi je dio neformalne trilogije koju snima korejski filmaš Kim Han-min. Zanimljivo je da se radnja "Hansan" odvija pet godina ranije od prvog dijela trilogije "The Admiral: Roaring Currents", a u oba filma pratimo pomorske bitke za vrijeme ratova između Japana i Koreje. Bolje rečeno za vrijeme pokušaja japanske invazije na Koreju i pokušaj osvajanja tadašnjeg kraljevstva Joseon, a u centru pažnje u "Hansanu" je bitka kod otoka Hansan.

I zaista je ovo bio raskošni i prvoklasni povijesni spektakl koji je snimljen na fantastičan način i ne sjećam se filma u kojem su pomorski obračuni prikazani ovako kvalitetno. Iako je "Hansan" drugi dio trilogije, može se tu priča pratiti bez obzira na to jeste li prethodno gledali "Admirala", a sve što se događa u prvoj polovici filma zapravo je uvertira u sjajnu pomorsku bitku. Kao što je čest slučaj s tim istočnoazijskim filmovima, priču je do tog trenutka pomalo komplicirano pratiti jer imamo tu jako puno likova i treba neko vrijeme dok pohvatamo tko je tko. No, kada krene završni dio filma i obračun između korejske i japanske mornarice, sve ono što se prije događalo zapravo postaje nebitno i svi oni koji vole povijesno - ratne spektakle sigurno će uživati u tim fantastičnim scenama.

Iako baš i nisam poznavatelj istočnoazijske povijesti, čini se da je Kim sve te povijesne okolnosti prikazao korektno, a vizualno je to film od kojeg zastaje dah. I dok se Hollywood očito posve usredotočio na superjunačke blockbustere, a nekoć popularni povijesni spektakli gotovo su nestali, u Koreji se očito ne štedi kad su takvi filmovi u pitanju. I to s razlogom jer je "Hansan" u kinima ondje samo u prvih 15 dana pogledalo više od pet milijuna gledatelja te je stigao vrlo blizu "Admirala" koji je s gotovo 18 milijuna kupljenih kino ulaznica i dalje najgledaniji korejski film u povijesti. 

IMDB LINK 

Primjedbe