HUNT (2022,KOR) - 6,5/10


 

Poznati korejski glumac Lee Jung-jae (mnogima najpoznatiji kao glavni lik iz popularne serije "Squid Game") za redateljski debi odabrao je akcijski špijunski triler čija se radnja odvija početkom osamdesetih kada je vladavina vojne diktature u Južnoj Koreji bila na vrhuncu. Premijerno je "Hunt" prikazan u nekom od popratnih programa festivala u Cannesu, a ovim je filmom nastavljen trend započet prije nekoliko godina u korejskoj kinematografiji kojim se tematizira to ne baš demokratsko razdoblje. Nepoznavanje tog dijela recentne južnokorejske povijesti zasigurno je određeni problem za dobar dio zapadnjačkih konzumenata i zbog toga dijelom "Hunt" djeluje pomalo konfuzno i komplicirano.

I Južna Koreja jedna je od zemalja s dugom povijesti vojnih udara, preuzimanja vlasti od strane vojne hunte i pretvaranja države u diktaturu. Pretposljednji vojni udar ondje se dogodio krajem 1979. godine, nakon što je koji mjesec ranije ubijen predsjednik i vođa vladajuće vojne hunte od 1961. godine, Park Chung-hee. To je dovelo do državnog udara 1979., a potom i sljedećeg već u svibnju 1980. godine i to nakon velikog prosvjeda protiv diktature u gradu Gwangjuu koji je ugušen u krvi. Odmah je uvedeno izvanredno stanje u zemlji, a tek u drugoj polovici osamdesetih Koreja je konačno postala demokracija.

Lee je za glavnu ulogu, šefa vanjskog odjela korejske tajne službe Parka Pyong-hoa odabrao samog sebe. S druge strane, Kim Jung-do (Jung Woo-sung) je šef unutarnjeg odjela i između njih dvojice vlada veliki rivalitet. Vrijeme je to kada je zategnutost u odnosima sa sjevernim susjedima na vrhuncu i obje Koreje u stalnoj su opasnosti zbog špijuna koji konstantno pristižu. Jedan takav očito se ubacio i u korejsku tajnu službu, a Park i Kim će svaki na svoj način pokušati pronaći tu krticu za koju su uvjereni da se nalazi u onom odjelu koji nije pod njegovom komandom. Bio je "Hunt" jedan od onih punokrvnih akcijskih spekatkla u kojem ne nedostaje uzbuđenja i dinamike, kao ni preokreta i iznenađenja. Ipak, imali smo tu i ponešto nelogičnosti, pretjerivanja i svega što mi je ipak narušilo dojam ovog filma.

IMDB LINK 

Primjedbe