JAULA / THE CHALK LINE (2022,ŠPA) - 7/10


 

Španjolci su se već odavno ispraksirali u snimanju supernatural trilera, a jedan od solidnih izdanaka tog podžanra snimio je debitant Ignacio Tatay. On je i napisao scenarij za "Jaulu" ili "The Chalk Line" zajedno s Isabel Penom, stalnom scenarističkom suradnicom jednog od najboljih španjolskih filmaša mlađe generacije, Rodriga Sorogoyena (El reino, Madre, Antidisturbios, As bestas). Paula (Elena Anaya) i Simon (Pablo Molinero) par je u ranim četrdesetima koji nikako ne uspijeva dobiti dijete, a jedne večeri, prilikom povratka kući u jedno od onih tipičnih predgrađa u kojima žive pripadnici barem više srednje klase jedva će oni izbjeći prometnu nesreću.

Na cesti će oni pronaći izgubljenu djevojčicu, plavokosu šestogodišnjakinju koja se odaziva na ime Clara, a kada je odvedu u bolnicu i prijave što se dogodilo policiji, ispostavit će se da mala ne odgovara opisu niti jedne djevojčice za kojom Interpol traga u Europi. Kod Paule će se brzo razviti majčinski instinkti i udomit će oni malu dok se ne utvrdi tko je ona i čija je, a činit će se da ona boluje od neke misteriozne bolesti. Potpuno će djevojčica odbijati komunikaciju sa svima, a čim se pomakne iz kvadrata koji je ocrtan kredom, prestravit će se kao da je proganja neko čudovište. I čim Clara stigne u Paulinu i Simonovu kuću, ondje će se početi događati neke čudne i mračne stvari, a nakon što djevojčica jednog dana nestane, Paula će pokušati doznati što se dogodilo s njom.

Postat će ona potpuno opsjednuta djevojčicom i pokrenut će vlastitu istragu kako bi doznala ne samo gdje je sada opet nestala, već i tko je i otkuda se pojavila, a film je to koji skriva u sebi mnoga iznenađenja. I pokazao se "The Chalk Line" film iznad očekivanja, podmukli supernatural triler koji je uspio izbjeći upadanje u one standardne, stereotipne situacije i razvoj događaja pa i razrješenje ovdje su potpuno neočekivani. Solidna je i Anaya kao žena koja je pod svaku cijenu željela imati dijete, a potraga za plavokosom djevojčicom koja će se iznenada pojaviti u njenom životu i još brže nestati iz njega, pokazat će se za nju kao nova opsesija.

IMDB LINK 

Primjedbe