MAYA (2018,FRA) - 6,5/10


 

Gabriel (Roman Kolinka) je 30-godišnji francuski reporter koji je upravo nakon četiri mjeseca pušten iz zatočeništva islamističkih terorista u Siriji. Za njega i kolegu Freda (Alex Descas) obitelj i prijatelji uspjeli su skupiti otkupnine pošto francuska vlada službeno ne pregovara s teroristima, a vraćaju se oni kući u Pariz s podijeljenim osjećajima jer je i dalje zarobljen njihov treći kolega. Osjeća se Gabriel nekako prazno, tupo nakon takvog nezamislivog iskustva koje je podrazumijevalo stravične torture i strah koji ne može ni sa kim podijeliti jer smatra da nitko to ne može shvatiti. Shvaća zato Gabriel da više ne može živjeti starim životom i odlučuje on otići u Indiju gdje je živio kao dijete, a njegova obitelj u svakom partijaneru dobro poznatoj pokrajini Goi ima kuću.

Ondje će upoznati 17-godišnju Mayu, kćer njegovog kuma Montya kojeg nije vidio otkako je bio dijete i koji je vlasnik tamošnjeg hotela. Maya će za Gabriela biti i svojevrsni vodič kroz Indiju, a zaputit će se potom Gabriel i prema Mumbaiju gdje i dalje živi majka koja ga je ostavila dok je bilo dijete. Pokazat će se vrijeme provedeno u Indiji kao vrijeme u kojem će Gabriel ponovno upoznavati samog sebe, shvaćati tko je zapravo on, a gotovo pa neće ni shvatiti, a zaljubit će se u mladu Indijku. No, bit će to više jedna od onih platonskih veza. Snimila je Mia Hansen-Love ovu neobičnu dramu u naturalističkom stilu i koliko god je mogla ona je iskoristila svu egzotičnost Indije, njenih ljudi i krajolika.

Od početka do kraja Gabriel je potpuni misterij. Zatvoreni tip koji je očigledno potpuno traumatiziran iskustvima koja je preživio i koji pokušava shvatiti što i kako dalje sa životom. Nastaviti se baviti poslom koji ga je zapravo i doveo u situaciju da umalo bude obezglavljen što se dogodilo mnogim njegoim kolegama ili pokušati pronaći neku novu strast i interes u životu. Gledajući ovaj film, Indija se pokazala kao i više nego savršeno mjesto za rehabilitaciju i pokušaj ponovnog pronalaska neke duhovne i unutarnje ravnoteže, no priča je tu u startu ipak obećavala nešto više od onog što je na kraju isporučeno.

IMDB LINK 

Primjedbe