MY COUSIN VINNY (1992,SAD) - 8/10


 

Joea Pescija i dalje najbolje pamtimo po ulogama u gangsterskim filmovima Martina Scorsesea i kao vrsnog asistenta Robertu De Nira kojeg je obično dopala glavna uloga. Osim što je jedinog Oscara osvojio za legendarnu ulogu divljeg mafijaša u "Goodfellas", bio je on nominiran i za sporedne uloge u "Raging Bull" i nedavnom "The Irishmanu", a ova bedasta komedija zabune jedan je od rijetkih filmova u kojima je Pesci ugrabio glavnu ulogu. No, Oscar je i u "My Cousin Vinny" opet otišao za sporednu ulogu, a uzela ga je do tada prilično anonimna glumica Marisa Tomei koja je utjelovila zaručnicu neiskusnog pravnika iz Bronxa koji je stigao u Alabamu kako bi iz zatvora izbavio svog nećaka i njegovog prijatelja.

Bill (Ralph Macchio) i Stan (Mitchell Rotchild) studenti su koji su se iz New Yorka zaputili prema Los Angelesa i to na svoju nesreću preko američkog juga. Stat će oni u gradiću u Alabami kako bi natočili gorivo, kupili nešto za pojesti, a nakon što Bill zabunom u džep pospremi konzervu tune, pokupit će ih lokalna policija. Na njihov užas, umjesto optužbi za sitnu krađu, suočit će se oni s optužbama za ubojstvo djelatnika benzinske, a majka će podsjetiti Billa da u obitelji imaju odvjetnika, rođaka Vinnyja Gambinija (Pesci) koji će se sa zaručnicom Mona Lisom Vito (Tomei) zaputiti prema jugu.

No, problem je što Vinny uopće nema nikakvog iskustva s ovakvim slučajevima i u kratkoj karijeri bavio se isključivo s naplatama osiguranja te nikad i nije vodio slučaj pred porotom. I premda se čini da je nemoguće da smotani i neiskusni odvjetnik iz Bronxa spasi mladiće od potencijalne smrtne kazne, ona tipična ulična inteligencija, snalažljivost i lukavstvo, mogli bi se ovdje pokazati kao odlučujući elementi. Scenarist Dale Launer i prethodno je pisao isključivo komedije od kojih se ponajviše pamti "Dirty Rotten Scoundrels" s Michaelom Caineom i Steveom Martinom i jednostavna je to i pitka parodija na tada u Hollywoodu popularne sudske drame.

Film je to koji i intencijski parodira stereotipe o američkom jugu pa su svi tamošnji likovi oni tipični zatucani primitivci koji preziru ekipu sa sjevera, a Launer je na ideju za "My Cousin Vinny" došao još kao student kad je čuo za priču o tipu koji je iz 13. pokušaja položio pravosudni ispit. No, tek dosta godina kasnije ta ideja je sazrijela u njegovoj glavi i izrodila se u film u kojem su kao kandidati za ulogu Vinnya figurirali i Robert De Niro, Danny DeVito, Peter Falk i Jim Belushi, ali Pesci je izabran jer je ogledni primjerak italoamerikanca što su tražili. Zanimljivo je i kako su kandidati za uloge Billa i Stana bili Ben Stiller i Will Smith, no ipak je na kraju izabran drugi dvojac.

IMDB LINK 

Primjedbe