NOCEBO (2022,IRS) - 6/10


 

Christine (Eva Green) je modna dizajernica čiji život na prvu djeluje savršeno. Njen muž Felix (Mark Strong) uspješni je marketinški konzultant, imaju oni i kćer, no jednog dana Christine će se misteriozno razboljeti. Nikome nije jasno što je s njom, a Christine je sve lošije i lošije. Gubi pamćenje, doživljava halucinacije, a ionako misteriozna i konfuzna situacija dodatno će se pojačati kad se na vratima njene kuće pojavi Filipinka Diana. Ona tvrdi da je s Christine dogovorila da će doseliti k njima i biti njena kućna pomoćnica dok se ne oporavi, a paralelno s tim Diana kao da će uz pomoć tradicionalnog filipinskog iscjeliteljstva koje sve više izgleda kao nekakva vudu magija, pokušati liječiti Christine od misteriozne traume.

No, i prije nego što scenarističko - redateljski dvojac Garret Shanley - Lorcan Finnegan (ipak bolji prethodni filmovi Without Name i Vivarium) bace karte na stol, dolazak žene baš iz Filipina ne djeluje sasvim slučajan. I to ne samo zato jer je filipinski filmski fond sufinancirao ovu irsku produkciju, već i stoga što su upravo Filipini jedno od onih mjesta na istoku gdje se u nikakvim uvjetima i za šaku riže dnevno u primitivnim tvornicama proizvodi sve ono što kreiraju svi ti vrli modni dizajneri sa zapada. Naravno da će se do kraja, razotkriti užasavajuća istina, kao što to sugerira kratki opis ovog ipak razočaravajućeg horora - psihološke drame, no bilo je to dosta tanko.

I prethodna dva filma ovog autoskog dvojca bila su dosta mindfuck - psihodelične, zbunjujuće kombinacije psihodrame i horora, no "Nocebo" je ipak korak unatrag. Uzore kao da su oni pronašli u "Rosemary's Baby" Romana Polanskog ili još više u njegovom "Repulsion" s Catherine Deneuve, a u povremenim Dianinim flashbackovima saznajemo što se to dogodilo na drugom kraju zemaljske kugle pa dovelo Christine u to čudnovato stanje u Irskoj. Film je to koji pokušava nekako igrati i na nekakvu kolektivnu grižnju savjesti zapada koji prosperira na grbači potplaćenog trećeg svijeta, no izvedeno je to dosta slabo pa čak ni standardno na ekran dobrodošla Eva Green to nije uspjela izvući iz prosječnosti.

IMDB LINK 

Primjedbe