PIGGY / CERDITA (2022,ŠPA) - 7/10


 

Sara (Laura Galan) je nevjerojatno debela tinejdžerica iz gradića u španjolskoj provinciji. Njena težina toliko i ne čudi pošto su njeni roditelji vlasnici mesnice u kojoj i Sara povremeno nezainteresirano radi, a godine i godine mazanja po čvarcima, kobasicama i kulenovoj seki očito su došli na naplatu. Takvom grotesknom pojavom Sara je predmet zafrkancije i sprdnje ostalih mladih u mjestu, no već odavno je to očigledno prešlo granice zafrkancije i pretvorilo se u brutalno vrijeđanje, maltretiranje i zlostavljanje. Zato i ne treba čuditi da je Sara iskompleksirana, povučena, usamljena, da se srami same sebe i praktički nema prijatelja, no svi oni koji su je maltretirali, neće se provesti dobro u ovom metaforičkom hororu dugometražne debitantice Carlote Perede koja je četiri godine ranije debitirala s istoimenim kratkim filmom.

Jednog dana Sara će se zaputiti na bazen, a to će se pretvoriti u potpunu katastrofu. Prvo za nju jer će je zgodne poznanice ne samo poniziti i oteti joj odjeću tako da mora preko cijelog grada hodati u badiću, već je i umalo utopiti. No, ono što joj se dogodilo vidjet će očito potpuno poremećeni neznanac, misteriozni tip koji se istog dana slučajno zatekao na bazenu i on će oteti te zgodne djevojke. Sara će vidjeti što se dogodilo, otmičar će vidjeti i nju, no iako će cijelo mjesto ubrzo krenuti u potragu za nestalim djevojkama, Sara nikome neće ništa reći smatrajući da je to što im se dogodilo ono što su i zaslužile.

No, problem će nastati jer se taj očito poremećeni serijski ubojica neće tu zaustaviti i nastavit će terorizirati mjesto, a kao da je on posebno opsjednut Sarom. Počet će joj se sve više približavati, a vrlo brzo ova u početku kombinacija crne komedije, satire i trilera pretvorit će se u krvavi horor. Premijeru je "Piggy" ili "Cerdita" u originalu imao na festivalu u Sundanceu i to u programu Midnight Madness i zaista je to savršen film za taj kasnonoćni termin. Moderni horor koji obradi prilično poznate i uvijek aktualne teme bullynga i bodyshaminga prilazi na posve zanimljiv način. U jednom trenutku Sarina želja da su svi oni koji je maltretiraju mrtvi počet će se ostvarivati, no pitanje je da li je Sara baš to htjela.

IMDB LINK 

Primjedbe