POOR COW (1967,SAD) - 8/10




 

Ova tipična britanska kitchen sink drama ujedno je i prvi cjelovečernji film koji je snimio jedan od najvećih engleskih filmaša svih vremena, Ken Loach. Bilo je to vrijeme kada se još potpisivao kao Kenneth Loach, a nakon "Sirote krave" slijedio je njegov vjerojatno najbolji i najpoznatiji film "Kes". No, o tom filmu nekom drugom prilikom, a potkraj šezdesetih tada mladi Loach predstavio se kao moderan i aktualan autor koji je prethodno trenirao režirajući televizijske serije. Ovaj puta snimio je fragmentarnu dramu o životu u početku 18-godišnje djevojke koja sama za sebe kaže kako je ostala trudna sa 18 i udala se za prvog gada koji je naišao.

Ta djevojka je Joy (Carol White za koju je Roger Ebert napisao da izgledao kao sestra blizanka Julie Christie, ali ona sestra koja baš i ne zna glumiti) i zaista ona ne laže jer njen muž Tom zbilja je pravi gad. Ne samo da on psihički i fizički zlostavlja mladu i lijepu suprugu, već je on kriminalac, lopov koji će ubrzo na četiri godine završiti u zatvoru. Joy stiže iz velike obitelji i majka joj je pijandura, a neće dugo ona patiti za mužem i skrasit će se s Tomovim prijateljem i kolegom iz bande Daveom (Terence Stamp). I dok je Tom bio ona tipična primitivna sirovina, Dave je nježan i dobar je prema njoj i sinu Johnnyju. No, problem je što je i on kriminalac, očigledno ne pretjerano uspješan pa će i on završiti u zatvoru.

U međuvremenu će iz zatvora izaći Tom, a iako se Joy zarekla da će biti vjerna Daveu i čekati ga da izađe iz zatvora, to baš i neće biti tako. Prvo će se zaposliti kao konobarica u tipičnom engleskom pubu tog doba, a ubrzo će se ondje zbližiti s kolegicom koja se bavi modelingom pa i prostitucijom te će i Joy ubrzo krenuti njenim putem. Mogao bi se film koji je Loach snimio prema istoimenom romanu iz 1967. Nell Dunn nazvati i dramom o ženi koja jednu za drugom donosi isključivo pogrešne odluke i ni ne shvaća da joj se život potpuno otima kontroli i ide u smjeru kojim ne bi željela.

I premda je Loach ovdje tek brusio talent i stil, posve je očito koje ga to teme zanimaju. Životi i sudbine prosječnih Britanaca i to uglavnom onih iz nižih društvenih slojeva. Životi marginalaca kojima kao da su putevi zacrtani mjestom rođenja i koji kao da se ne mogu izvući iz tog gliba ma koliko se trudili. Zanimljivo je kako je Loach film snimio praktički bez ikakvog scenarija i da je tjerao glumce da improviziraju, čak je i likovima u istoj sceni davao drukčije upute kako bi zaista djelovali zbunjeno i bili spontani kada je to bilo potrebno. Dok je za mladog Stampa bila to jedna od prvih važnijih uloga, njegova kolegica Carol White već je upala u kritičnu fazu. Iako ju se tijekom šezdesetih smatralo jednom od najtalentiranijih britanskih glumica, ubrzo je upala u probleme s drogama i alkohol zbog čega je i umrla sa 48 godina.

IMDB LINK 

Primjedbe