RUN SWEETHEART RUN (2020,SAD) - 6,5/10


 

Krenut će ovaj neobičan film gotovo kao romantična komedija, a do kraja će se iz modernog eksploatacijskog filma, bizarne crne komedije / satire, campy trilera sa štihom nekadašnjeg američkog B filma pretvoriti u subverzivnu feminističku horor alegoriju. Pojavio se "Run Sweetheart Run" u ponoćnoj sekciji festivala u Sundanceu još 2020. godine da bi na distribuciju morao čekati više od dvije godine i autorica Shana Feste (The Greatest, Country Strong, Boundaries, Endless Love) tada je jahala na valu MeToo pokreta koji se u međuvremenu dosta ispuhao. I premda se na početku činilo da će "Run Sweetheart Run" biti jedan od onih iritantnih, statement aktivističkih filmova koji imaju isključivi cilj isticanje neke društvene problematike, bilo je to neočekivano zabavno, potpuno divlje luđaštvo od filma.

Muškarci su u ovom filmu svinje to se valjda ne treba posebno isticati, a mlada i prekrasna samohrana majka Cherie (Ella Balinska) uz studij prava pokušava pronaći i posao kako bi preživjela. I naravno da će ona pronaći posao tajnice u odvjetničkoj tvrtci, a jednog dana njen šef će zabunom dogovoriti iste večeri večeru sa ženom povodom godišnjice braka i s klijentom. I poslat će on Cherie na sastanak s klijentom, a na njeno iznenađenje bit će on šarmantni dobrostojeći tip u srednjim tridesetima Ethan (Danac Pilou Asbaek koji se očigledno dobro zajebava u ovoj ulozi). No, poslovni sastanak koji će se u međuvremenu pretvoriti u spoj na slijepo za Cherie će završiti užasavajuće jer će se ispostaviti da je Ethan manijakalni serijski ubojica koji ubija žene.

Bar se tako čini na početku jer shvatit ćemo do kraja ovog filma pretjeranog preko svih granica, a možda i zato što sam sebe ne shvaća posve ozbiljno, "Run Sweetheart Run" čak i solidno funkcionira. Krvavi je to horor koji je ujedno i nimalo suptilna alegorija na svijet koji nerijetko za žene baš i nije najsigurnije mjesto na svijetu jer i za Cherie će ovdje opasnost tijekom te duge noći doslovno vrebati iza svakog ugla. Ja držim djevojke poput tebe tamo gdje im je mjesto, više puta će tijekom tog noćnog naganjanja Los Angelesom Ethan ponavljati Cherie kada joj se približi nabijajući joj na nos da je zapravo dobila što je tražila kad se pojavila u toj "Fuck Me" haljini.

Film je to koji će za mnoge vjerojatno proći granice dobrog ukusa, pogotovo kada pred kraj shvatimo što se to zapravo događa i na koji način zapravo funkcionira svijet u ovom filmu. Sami kraj filma potpuno je luđaštvo, posve na tragu eksploatacijskih filmova iz sedamdesetih s Pam Grier ili Tamarom Dobson kada će te antiheroine sudbinu uzeti u svoje ruke i krenuti u osvetnički pohod nad svojim tlačiteljima. Dobro, Cherie će na kraju imati i pomoć u vidu čarobnice koju je utjelovila iranska glumica Shohreh Agdashloo i film je to koji sasvim solidno satirizira onu mantru o privilegiranim bijelcima na položaju koji mogu što hoće i mladoj sirotoj crnkinji koja je ionako navikla da trpi.

IMDB LINK 

Primjedbe