SEE HOW THEY RUN (2022,GBR) - 6,5/10


 

Kenneth Branagh svim silama se trudi oživjeti stvaralaštvo Agathe Christie u svojim nedavnim ekranizacijama djela kao što su "Ubojstvo u Orient Expressu" ili "Smrt na Nilu". I bili su mi ti skupi i glamurozni holivudski filmovi nevjerojatno dosadni jer whodunit podžanr je specifičan po tome što kada jednom pročitaš ili pogledaš određenu priču, više to nema nikakvog smisla ponovno čitati ili gledati. Sve se unaprijed tada zna, a tragom poigravanja premise kad čovjek pogleda jedan whodunit, vidio je sve, ide i ova krimi komedija ili bolje rečeno parodija čija se radnja odvija u Londonu 1953. godine.

No, problem "See How They Run" je što je koju godinu ranije Rian Johnson snimio puno zabavniju parodiju na isti taj žanr "Knives Out", a ovo poigravanje na istu tu temu, bilo je mi je stoga i prilično zamorno. Išli su mi na živce i potpuno karikirani likovi i do krajnjih granica pretjerane situacije, a jedini koji donekle spašava ovaj film je standardno odlični Sam Rockwell kao detektiv čiji je zadatak pronaći ubojicu. I njegov inspektor Stoppard zapravo je prava karikatura Poirota, tip prilično nezainteresiran za istragu kojem strašno na živce ide iritantna i naporna mlada policajka Stalker (Saorsie Ronan) koja mu je dodijeljena za asistenticu.

Bio je "See How They Run" i prvi film koji je snimio Tom George, režiser meni izvanredne britanske mockumentary serije "This Country", briljatne parodije čija se dva glumca pojavljuju i tu. Od početka do kraja imamo tu potpuno parodiranje motiva i detalja klasičnog whodunita, a da situacija bude zanimljivija, cijela tu priča kreće ubojstvom nakon jubilarne stote izvedbe predstave "Mišolovke" Agathe Christie na londonskom West Endu. Stigao je ondje i prilično arogantni i drski holivudski režiser Leo Köpernick (Adrien Brody) koji želi snimiti i filmsku verziju poznatog krimića, a upravo će njega netko ubiti u garderobi nakon predstave.

I tu na scenu stupaju inspektor i njegova iritantna pomoćnica, a po običaju osumnjičenici su svi. Među njima je i mladi Richard Attenborough (Harris Dickinson) koji je i u stvarnosti igrao inspektora iz "Mišolovke", Mervyn Cocker - Norris (David Ayelowo), scenarist zadužen za adaptaciju predstave koji se stalno svađao s režiserom, producent John Woolf pa i direktorica kazališta Petula Spencer (Ruth Wilson). Svi oni i mnogi drugi su osumnjičenici, a osim što "See How They Run" parodira taj prožvakani whodunit, solidno se ovaj film zafrkava i na račun pomalo pompoznog starog britanskog kazališta iz tog vremena. Nažalost, ipak me se ovaj film nije ni izbliza dojmio kao recimo puno, puno bolji "Knives Out".

IMDB LINK 

Primjedbe