SIDNEY (2022,SAD) - 8/10


 

Veliki američki glumac, kasnije i redatelj te prva prava afroamerička holivudska zvijezda Sidney Poitier nažalost nije uspio dočekati premijeru biografskog dokumentarca koji je snimio Reginald Hudlin. Poitier je preminuo početkom 2022. godine s pune 94 na grbači, a film koji je snimio autor najpoznatiji po crnačkim komedijama iz devedesetih kao što su "The House Party", "Boomerang", "The Great White Hype" i "The Ladies Man" premijerno je prikazan u rujnu na festivalu u Torontu. I klasična je to biografija o jednom ispunjenom i bogatom životu kroz koji nas kao narator vodi sam Poitier te se prisjeća svojih početaka i odrastanja na Bahamima pa selidbe u Ameriku kao dječak.

Naravno da je to film koji tematizira i rasnu problematiku u Americi i kako je upravo Poitier bio jedan od tih koji su pomicali granice i koji su otvarali vrata i drugim ljudima svoje rase. Poitiera danas pamtimo kao prvog crnca koji je osvojio Oscara za najbolju mušku ulogu, a fascinantna je to priča o čovjeku koji je uspio praktički ni iz čega. Prisjeća se on djetinjstva na rodnim Bahamima kada nije ni znao ne samo što su filmovi, televizor i kino, već i da postoji struja. Sjeća se kako je to za njega kao klinca od 15, 16 godina izgledalo kad je za bratom početkom četrdesetih preselio u Miami i na vlastitoj koži shvatio kako je tada funkcionirao i dalje segregirani jug.

Film je to koji se ipak ne bavi i nekim problematičnim epizodama iz Poitierova života već mu je u fokusu njegova ostavština i činjenica da je bio prva crnačka holivudska zvijezda i kako mu je to uspjelo ni iz čega. U središtu pažnje je i njegovo dugogodošnje prijateljstvo s kolegom Harryjem Belafonteom s kojim se često razilazio u stavovima oko rasne problematike i načina na koji se treba postaviti za vrijeme šezdesetih kad je ojačao pokret za ljudska prava. No, film je to u kojem Poitier iskreno i u završnoj fazi života progovara o svojevrsnom teretu koji je morao nositi da bude svojevrsni simbol cijele rase.

IMDB LINK 

Primjedbe