TICKET TO PARADISE (2022,SAD) - 6,5/10


 

Kad su u pitanju holivudske romantične komedije, dobitna formula tu je zacrtana valjda još u zlatnom dobu Hollywooda i nije se tu puno promijenilo u ovih već gotovo stotinu godina. Pa opet te bajkovite romantične priče redovito dobro prolaze, a i više nego solidnu prođu imala je i "Karta za raj" zaradivši gotovo 170 milijuna dolara na budžet od 60 od čega je najviše zasigurno otpalo na honorare dvjema glavnim zvijezdama, Juliji Roberts i Georgeu Clooneyu. Angažiranje zvjezdanog para obično je i jedan od glavnih preduvjeta za funkcioniranje te formule, a "Ticket to Paradise" spario je Roberts i Clooneya peti put nakon dva nastavka Oceana, "Confessions of the Dangerous Mind" i "Money Makers".

Drugi važan element romantično komedijske formule je neka prepreka u ostvarivanju romanse između glavnih protagonista, a glavna prepreka u odnosu između Georgie i Davida je ta što se oni ne podnose. Dok su bili mladi, bili su oni u strastvenoj vezi, vjenčali su se, dobili kćer, a koju godinu potom su se razišli. Sada jedno drugo ne mogu vidjeti i jedino što ih povezuje i doslovno tjera da se tek povremeno vide je njihova kćer Lily (Kaitlyn Dever). No, Lily je već odrasla, upravo je završila pravni fakultet, a prije početka rada u odvjetničkom uredu, zaputila se ona na putovanje s najboljom prijateljicom na Bali. Mlađahnu Lily u tom će rajskom kutku svijeta pogoditi Kupidova strelica i zaljubit će se ona preko ušiju u lokalnog uzgajivača algi, Gedea.

Ljubav će biti obstrana, a odmah će se oni odlučiti na brak. Stoga će se i Georgia i David zaputiti na Bali sa zajedničkom mišlju da kćer odgovore od te nagle odluke i na sve moguće načine sabotiraju taj ishitreni brak. I kako to već biva, vrijeme provedeno u tom zemaljskom raju, probudit će i neke stare iskre kod nekadašnjih ljubavnika, a sve će se tu razviti baš onako kako se moglo pretpostaviti i prije početka filma. Tipična je to romantična komedija koja nudi potpuno eskapistički, bajkoviti prikaz života, što je obično i neminovno za uspjeh takvih filmova. Nešto što se u stvarnom životu sasvim sigurno neće i ne može dogoditi, ovdje će se dogoditi, a sve to je začinjeno solidno raspoloženim glavnim glumcima te začinjenim zaista predivnim, rajskim okruženjem tog nevjerojatnog indonezijskog otoka.

IMDB LINK

Primjedbe