WEIRD: THE AL YANKOVICH STORY (2022,SAD) - 6,5/10


 

Zadnjih godina doslovno imamo pravu najezdu biografskih filmova o više ili manje poznatim glazbenicima. Gotovo svi ti filmovi kao da se snimaju na isti kalup, kao da se štancaju na traci u nekoj tvornici, no zato je biografija o najpoznatijem svjetskom parodičaru Weird Alu Jankovichu film koji na zabavan način parodira sve te filmove. Napisao je Jankovich skupa s režiserom Ericom Appelom scenarij za biografski film o samom sebi, čak je i odglumio izdavača koji mladom Alu govori da nema pojma, a baš kakva je i njegova muzika, takav je i cijeli ovaj film. Fikcionalna biografska parodija, blesava i zabavna komedija u kojoj je Al (Daniel Radcliffe) između ostalog u strastvenoj vezi s Madonnom (Evan Rachel Wood) koja će ga na kraju skupa s Pablom Escobarom čak i pokušati ubiti.

I baš kao što kreću svi ti današnji wikipedijski biopicovi o slavnim glazbenicima, tako i tu fikcionalnu Alovu priču pratimo od djetinjstva. Od toga kako ga je otac potjerao iz kuće jer je ovaj odlučio svirati harmoniku i sanjao o tome da parodira poznate glazbene hitove. Pa kada i konačno uspije u tome, odlučit će raditi originalne pjesme samo da bi bitange poput Michaela Jacksona stvari kopirale od njega i proslavili se. Film je to potpuno divlji i blesav, a bilo kakav drukčiji pristup vjerojatno bi se pokazao kao potpuni promašaj. Sva je sreća pa je sam Weird Al dovoljno lucidan i svjestan je da je priča o njegovom uspjehu, slavi i činjenici da je prodao više od 16 milijuna albuma pjesama u kojima parodira druge izvođače, čisto ludilo.

I nakrcan je "Weird: The Al Yankovich Story" poznatim glumcima koji se pojavljuju u epizodnim ili čak cameo ulogama, a imamo tu i brojne scene koje se referiraju i parodiraju legendarne filmove kao što su "Boogie Nights", "Carrie", "Scarface", "The Doors" pa i brojne holivudske blockbustere jer će se do kraja Al pretvoriti u pravog akcijskog junaka koji spašava svijet. Film je to kojeg se ne treba shvatiti ozbiljno kao što se ne treba ozbiljno shvatiti ni Yankovichevu glazbu i tada ova biografska parodija može biti i relativno zabavna.

IMDB LINK 

Primjedbe