LA NUIT DU 12 (2022,FRA) - 8/10


 

Nakon odličnog "Only the Animals" ili "Seules les betes" u originalu, francuski filmaš podrijetlom iz Njemačke Dominik Moll ima još jedan kvalitetan triler. Filmom "La nuit du 12" ili "The Night of the 12th" predstavio se on u popratnom programu festivala u Cannesu, a kao što saznajemo odmah u uvodu filma, francuska policija godišnje otvori oko 800 istraga zbog ubojstava te neka od njih nikad nisu razriješena. Ovdje pratimo jedno takvo, a mogao bi se "La nuit du 12" opisati i francuskom varijacijom na temu Zodiaca jer mladog inspektora iz Grenoblea slučaj brutalnog ubojstva mlade žene proganjat će godinama.

Nju će netko politi benzinom nasred ulice u gluho doba noći i zapaliti, a mladi inspektor Yohann (Bastien Bouillon) i njegov stariji kolega Marceau (Bouli Landers) nikako ne mogu pronaći ozbiljnog osumnjičenika. Stalno oni upadaju u slijepe ulice, a što dublje ulaze u slučaj i spoznaju tko je zapravo bila ubijena djevojka, shvatit će da bi onih s motivom moglo biti jako puno. Od samog početka, kada Yohann ima zadatak roditeljima ubijene djevojke priopćiti što se dogodilo, djeluje ovaj film mračno, realistično, a tijekom istrage spoznat će oni da potpuno ne razumiju svijet današnjih mladih. Posebno Marceau koji je i privatno u kaosu jer ga je žena upravo ostavila, a triler je to koji temeljito i što preciznije pokušava prikazati policijske procedure u ovakvim slučajevima.

Najviše će inspektore šokirati spoznaja da je ubijena djevojka bila prilično promiskuitetna, da je nonšalantno skakala iz veze u vezu, uz bezbroj usputnih susreta sa strane te će mnogi na glas misliti da je zapravo i dobila što je tražila. Pogotovo što su praktički svi ti tipovi s kojima je bila najblaže rečeno ne baš ugledni pripadnici zajednice, a većina njih djeluje kao idealan izbor za osumnjičenog, no problem je što nema konkretnih dokaza i svi oni imaju neke alibije. Taj gotovo pa tajni privatni život ubijene dijelom kao da će i zaslijepiti inspektore i navoditi ih na krivi put, a bio je "La nuit du 12" upečatljiv i uvjerljiv triler.

IMDB LINK 

Primjedbe