M3GAN (2022,SAD) - 7/10


 

Novi hit horor porinut je iz imaginarija horor hitmejkera Jamesa Wan (franšize Saw, Insidious, Conjuring i svi spinoffovi koji su kasnije slijedili), no "M3GAN" je posve drukčiji film od većine onoga što je Wan prethodno radio. Ova kombinacija SF-a, trilera, horora i crne komedije zapravo je mračna i zastrašujuća satira koja u sebi ima nešto frankenštajnovskog. Baš kao što je Mary Shelley u svojoj priči staroj sada već više od 200 godina o modernom Prometeju upozoravala da ništa dobro ne može ispasti iz toga kada se ljudi krenu igrati boga i stvarati neka nova bića, isto će se dogoditi i ovdje.

Samo što taj stvor ovdje nije čudovište nastalo iskapanjem tijela preminulog ubojice koji je oživljen uz pomoć udara munje, već kako živimo u vremenima razvoja umjetne inteligencije i tehnologije, sada je to AI autonomna lutka. No, baš kao što se Frankensteinovo čudovište otelo kontroli iako su znanstvenikove namjere bile dobre, slično će se dogoditi i s M3GAN. Gemma (Allison Williams iz "Get Out") je mlada robotičarka zaposlena u tehnološkoj kompaniji u Seattleu i njen je primarni zadatak razvoj igračaka za djecu koja imaju namjenu zamjene kućnih ljubimaca.

No, Gemmine ambicije puno su veće i potajno ona razvija humanoidni robot u obliku lutke veličine djevojčice od osam ili deset godina s umjetnom inteligencijom i njena je zadaća pomagati svojoj maloj vlasnici u svakodnevnim zadaćama i biti joj lojalni partner. Odmah na početku filma poginut će Gemmina sestra i šogor te će Gemma preuzeti skrbništvo nad devetogodišnjom nećakinjom Cady, a djevojčica će se pokazati kao izvanredan pokusni kunić za razvoj M3GAN. I vrlo brzo Cady će se povezati s tom humanoidnom lutkom i sve će u početku izgledati idilično. Činit će se kao da je Gemma uspjela stvoriti ono što je željela, lutku - igračku - robota po mjeri djeteta, a i njeni nadređeni pomislit će da su dobili proizvod kojim će pomesti konkurenciju.

Naravno da se to baš i neće razvijati onako kako je Gemma planirala jer zaštitnički raspoložena lutkica sve više će početi razvijati vlastitu volju i pokazat će se da ona ima bitno drukčije planove od onih koje su zacrtali njeni tvorci. Čim se pojavila "M3GAN" odmah su se počele povlačiti usporedbe s vjerojatno najpoznatijom hororskom lutkom odnosno Chuckyem iz "Dječje igre", no to što u oba filma imamo lutke s ubilačkim nagonom, to je zapravo i jedina poveznica. Pa iako je sama ideja "M3GAN" prilično urnebesna i mudro su tu scenaristica Akela Cooper, potom i redatelj Gerard Johnstone ubacili elemente crne komedije, vjerojatno svjesni da bi svaki drukčiji koncept bio promašen, film je to koji više straši na nekoj podsvjesnoj, egzistencijalističkoj razini, nego klasičnim hororskim nasiljem i krvlju.

Od prve scene kada se Cady u autu s roditeljima igra s novovjekim Tamagočijem (ili kako se zvala ona japanska budalaština popularna negdje sredinom devedesetih), igračkom - igricom koja je nadomjestak za kućnog ljubimca, gledatelj si mora postaviti pitanje je li nešto takvo moguće. Pogotovo kad znamo da već danas djeca dobar dio vremena provode uz mobitele i računala, a pogotovo će to početi djelovati zastrašujuće kad vidimo M3GAN. Lutku koja će naizgled biti rješenje za sve probleme Gemme koja baš i nije oduševljena idejom da se sada mora brinuti za devetogodišnju djevojčicu i radije bi ona i dalje vrijeme provodila razvijajući umjetnu inteligenciju i stvarajući robote.

M3GAN će biti savršeno rješenje i za Cady jer ne samo da ona može memorirati neograničenu kombinaciju informacija, već je ona i njena učiteljica, babysiterica koja je podsjeća da mora oprati zube ili ruke poslije kenjanja. Ona joj čita priče prije spavanja, podsjeća da mora jesti, razgovara s njom i zna sve što Cady zapravo želi i što joj treba. Zato i ne čudi da će djevojčica koja se i dalje bori s traumom gubitka roditelja instantno postati ovisna o toj lutki - robotu i da će ta lutka postati njeno jedino društvo jer nitko više joj ne treba. No, Wan i ekipa dovoljno su mudri pa su takvu distopijsku high-tech priču zapakirali u prilično urnebesnu, zabavnu i pitku horor akciju za širu publiku i taj je koncept profunkcionirao i bolje nego što sam očekivao.

IMDB LINK 

Primjedbe