1970 (2021,POLJ) - 7,5/10


 

U prosincu 1970. izbili su veliki prosvjedi u sjevernim poljskim gradovima kao što su Gdynia, Szczecin i Gdanjsk. Razlog prosvjeda bilo je iznenadna najava vlade o poskupljenju najvažnijih prehrambenih proizvoda što je na ulice izvelo desetke tisuće bijesnih radnika. Bila je to godina i kad se obilježavalo četvrt stoljeća komunizma u Poljskoj, a tamošnji dokumentarist Thomas Wolski donosi nam priču o tome kako se tadašnja vlast obračunala s prosvjedima. I snimio je on šokantan i upozoravajuć dokumentarac sastavljen od arhivskih snimki, a događaje je rekonstruirao i prema sačuvanoj korespodenciji tima okupljenog za rješavanje izvanrednog stanja.

Kako video snimki njihovog sastančenja, naravno, nema, tako su ti segmenti animirani i svi ti likovi iz poljskog politbiroa izgrađeni su od grotesknih lutaka koje savršeno pokazuju tko su i što su ti ljudi bili. Način na koji su se ti komunistički funkcionari odlučili obračunati s građanima, prosječnim Poljacima, koji, kao što i transparenti koje su izvjesili neki od prosvjednika kažu da štrajk nije iz političkih, već iz ekonomskih razloga, zaista je šokantan. Pokazuje "1970" na stravičan način oholost, bezobzirnost i osjećaj nedodirljivosti koji su imale tadašnje komunističke političke kaste jer odmah prvog dana na prosvjednike je poslana policija.

Došlo je odmah do incidenata, sukoba, a nakon što policijski batinaši nisu uspjeli odraditi posao, na nenaoružane građane poslana je vojska. Kad na kraju filma vidimo podatke o brojevima i koliko je vojnika, tenkova i ostale vojne mašinerije sudjelovalo u gušenju prosvjeda, sve to djeluje potpuno nestvarno i nevjerojatno. Nevjerojatnije od toga može djelovati jedino komunikacija između članova kriznog strožera i cinizam, zluradost i odlučnost da se na takav drastičan način obračunaju sa svojim sugrađanima zaista djeluje zastrašujuće i šokantno. Prikazan je "1970" na brojnim svjetskim festivalima dokumentarnog, ali i animiranog filma i osvojio mnoge nagrade, a na izniman način vidimo ovdje kako funkcionira totalitarni aparat spreman na sve da se održi na vlasti.  

IMDB LINK 

Primjedbe