BABY RUBY (2022,SAD) - 6,5/10


 

Ugledna američka dramatičarka Bess Wohl čija je predstava Grand Horizons prije nekoliko godina bila nominirana i za najvažniju kazališnu nagradu Tony, debitirala je u svijetu filma ovom pomalo bizarnom kombinacijom trilera, horora, psihološke drame pa i crne komedije. "Baby Ruby" je najblaže rečeno prilično kaotičan film u kojem se čini da glavna junakinja pati od postporođajne depresije. Bolje rečeno postporođajne psihoze jer je francuska influencerica ili lifestyle blogerica Jo (Noemie Merlant) uvjerena da joj njeno novorođenče Ruby želi nanijeti neko zlo.

Život Jo i njenog muža mesara Spencera (Kit Harrington) u raskošnoj kući izvan grada na početku se čini idiličnim. Jo je nevjerojatno popularna, svi je obožavaju, njena stranica i dalje ruši rekorde posjećenosti, no sve će se to promijeniti kada konačno rodi toliko željenu bebu Ruby. Od prvog dana Jo će se činiti da nešto tu ne valja, proganjat će je crne misli da radi nešto loše i da se nešto loše mora dogoditi. Postat će paranoična, proživljavat će jezive noćne more, košmare za koje više ni sama neće biti sigurna je li to stvarnost ili je to samo fantazirala da bi na kraju postala uvjerena da njena beba ima nešto protiv nje.

Od samog početka ugođaj je tu bizaran, uvrnut, kaotičan, tim više jer je priča iznesena iz perspektive mlade majke za koju i sami ne znamo je li potpuno skrenula ili je u pravu kad misli da se oko nje događa neka zavjera pomalo na tragu "Rosemary's Baby" i netko je začarao njeno dijete ili ga želi oteti. Sve će tu krenuti neprestanim bebinim plakanjem s kojim Jo ne može izaći na kraj i postaje sve uvjerenija da Ruby mora imati nešto protiv nje. Da je beba kažnjava zbog nečega pa iako će je svi uvjeravati da je normalno da bebe plaču, Jo će postajati sve paranoičnija te će čak početi sumnjati da su i njen muž i njegova majka smislili neki plan da je se riješe.

A tu je i društvo sretnih i uspješnih mama iz susjedstva koje će kod Jo izazivati dodatnu paranoju, dok će njeni fanovi s društvenih mreža također postati nestrpljivi i zabrinuti jer će ona prestati objavljivati sadržaj čim se Ruby rodi. Bio je "Baby Ruby" ujedno i zanimljiv pokušaj društvene satire, stilizirana, na trenutke nadrealna psihološka drama / triler s minimalnim elementima horora, a očito je Wohl nije slučajno odabrala da je Jo baš influencerica. Popularnost i obožavanje kod Jo su očito stvorili privid da je savršena, sposobna za sve i da je ona ta koja drugima treba govoriti što i kako da rade, a njoj nešto tako ne treba. Uvjerena je ona bila da će se i s majčinstvom snaći onako kako se očito prethodno snalazila u svemu, a kada shvati da je to nešto o čemu nema pojma i da ne zna reagirati, počet će se raspadati.

IMDB LINK 

Primjedbe