MY OLD SCHOOL (2022,GBR) - 8,5/10


 

Posve nevjerojatnu kombinaciju dokumentarnog, igranog pa i animiranog filma snimio je ne pretjerano poznati škotski filmaš Jono McLeod, a vodi nas "My Old School" u Glasgow 1995. godine. U srednju školu Bearsden koju je pohađao i McLeod i koji je za potrebe svog dokumentarca okupio praktički cijelu ekipu iz razreda u koji je jedne godine stigao novi učenik. Brandon Lee, prisjećaju se oni, od početka je izgledao potpuno čudno. Djelovao je puno starije od ostalih 16-godišnjaka iz razreda i kada je prvi puta ušao u razred mislili su da je nastavnik na zamjeni. No, ispostavilo se da je on upravo stigao u Škotsku iz Kanade gdje je živio s majkom opernom pjevačicom, a nakon što je ona poginula, preselio je k baki u Glasgow.

Pa iako im je od starta izgledao čudno, vrlo brzo se taj neobični tip uklopio u razredu i sprijateljio sa svima, sve dok nisu shvatili da je Brandon Lee zapravo 32-godišnji muškarac koji je istu školu već pohađao prije petnaestak godina. Bio je "My Old School" jedan od najbizarnijih dokumentarnih filmova posljednjih godina, potpuno bizarna, suluda i apsurdna priča koja je bila sjajna roba britanskim medijima sredinom devedesetih, no naravno da se u međuvremenu na sve to zaboravilo. Pa iako taj uljez i varalica nije htio pred kameru svog nekadašnjeg kolege iz razreda pa ga je utjelovio poznati škotski glumac Alan Cumming, Lee je sam iznio svoju priču.

Njegov glas sinhroniziran je na Cumminga tako da i po tom pitanju "My Old School" djeluje inovativno i originalno. Vidjet ćemo kako je to iskustvo utjecalo na nekadašnje učenike, a danas ljude u četrdesetim godinama, ali i koja je zapravo bila intencija tipa koji je, da situacija bude luđa, stvarno ime dijelio s jednim kolegom iz novog razreda. Nastavlja ovaj film niz dokumentaraca o sličnim varalicama započet s ipak zlokobnijim "Imposterom" ili urnebesnim brazilskim "Kaiserom" o profi-nogometašu koji u životu nije odigrao niti jednu utakmicu, a do kraja ćemo shvatiti što je to Brandon Lee stvarno želio postići ponovnim proživljavanjem školskih dana.

IMDB LINK 

Primjedbe