NOVEMBER (2022,FRA) - 7,5/10


 

Francuz Cedric Jimenez i s prethodna dva filma predstavio se kao vrstan majstor krimića. "The Connection" (La French) i "Stronghold" (Bac Nord) bile su iznimne i kvalitetne priče o borbi s kriminalom u Marseilleu za vrijeme francuske veze odnosno tijekom sedamdesetih i osamdesetih te problematike droge u najvećem francuskom lučkom gradu danas. Opet je Jimenez snimio krimić - triler prema stvarnim događajima, no ovaj puta preselio je iz Marseillea i Pariz i "November" je film koji tematizira najtragičniji događaj u modernoj francuskoj povijesti odnosno teroristički napad u Parizu u studenom 2015. godine kada su islamisti u više paralelnih napada ubili 130 ljudi, uglavnom civila.

Jimenez priču o ovim događajima iznosi iz perspektive policije, istražitelja i ostalih službi koje su u satima i danima nakon napada pokušali otkriti tko su bili akteri i pomagači tog terorističkog čina. S obzirom da se napad dogodio, odmah je jasno da su službe zakazale, a jedan od razloga vidimo u prologu filma smještenom u Atenu nekoliko mjeseci uoči napada. Tamošnja specijalna policija uz vodstvo policijskog antiterorističkog zapovjednika iz Francuske Freda (Jean Dujardin) pokušava uhvatiti terorista. Traženi tip odnosno član ISIL-a koji u Francuskoj vrbuje članove uspjet će pobjeći, a potom selimo u Francusku, i to u noć kada su se dogodili napadi.

Same napade i masakre Jimenez je odlučio ne prikazati, već ono što se događa pratimo iz iskustva policiajaca. Vidimo praktički prazni pozivni centar i policijsku kontrolnu sobu u kojoj je tek jedan dežuran tip. Odjednom telefoni ne prestaju zvoniti i shvaćamo što se dogodilo i kreće frenetična potraga za počiniteljima. Ponovno je snimio Jimenez dinamičan i uzbudljiv film o potjeri koja će trajati sljedećih nekoliko dana i na realističan način prikazano je kako je to izgledalo u tih nekoliko beskrajnih dana. I od počeka nam je jasno da svi ti policajci, agenti i istražitelji osjećaju krivnju zbog onoga što se dogodilo i svjesni su da su potpuno zakazali. I zbog toga, bit će, oni žele uložiti još i veće napore kako bi što prije pronašli počinitelje i spriječili eventualne nove napade, a imam osjećaj kao da tu i nije bio cilj ići u dubinu likova i njihovo zaokruživanje, već je osnovna intencija bila prikazati kako je izgledala ta potjera.

I u tome "November" svakako uspijeva jer dinamičan je to, uzbudljiv film iznimno brzog tempa u kojem je Jimenez okupio i prvoklasnu glumačku ekipu. Uz oskarovca Dujardina u glavnim ulogama su i Anais Demoustier, Sandrine Kiberlain i Jeremie Renier, sve poznata lica iz francuskih filmova. Iako "November" kvalitetom nešto zaostaje za prethodna dva Jimenezova filma, kvalitetan je to akcijski triler - krimić, uzbudljiv i napet žanrovski film kojeg isključivo zanima reakcija policije na taj stravičan čin. U tome "November" uspjeva, a ako je netko i očekivao ljudsku dramu, o pozadini, razlozima i motivima napada ili priču o sudbinama onih koji su stradali u napadima, morat će pričekati neki drugi film.

 

Primjedbe