STARS AT NOON (2022,SAD) - 6/10


 

Godina 2022. bila je možda i najbolja za francusku veteranku Claire Denis. Barem što se tiče nagrada jer za misterioznu romantičnu dramu "Both Sides of Blade" snimljenoj u Francuskoj u Berlinu je dobila Srebrnog medvjeda dok je za misteriozni triler snimljen u američkoj produkciji "Stars at Noon" nagrađena Grand Prixom žirija u Cannesu. I kao što to često zna biti slučaj u svijetu filma, čini mi se da su obje nagrade za Denis svojevrsna kompenzacija za prethodne godine jer oba ova filma, po meni, spadaju u donji dio stvaralaštva autorice klasika kao što su "Beau Travail", "Trouble Every Day" ili "White Material".

Posebno se to odnosi na "Stars at Noon", čudnovatu kombinaciju trilera, drame i romanse koja se odvija u Nikaragvi. Pa iako je vrijeme radnje današnjica, o čemu svjedoče svi ti zamaskirani ljudi u strahu od COVID-a, više to podsjeća na Nikaragvu osamdesetih kad je ondje bijesnio građanski rat. Situacija je ondje potpuno kaotična, što je dodatno potencirano pandemijom, a ondje se iz nekog razloga zatekla mlada Amerikanka Trish (Margaret Qualley) koja se predstavlja kao novinarka. No, za koga ona i što tamo radi potpuno je nejasno jer u kratkom pozivu preko Skypea urednik časopisa izričito tvrdi da ne želi imati posla s njom i prekida poziv.

Ne može se iz zemlje i u zemlju i zbog političke situacije i zbog epidemije, Trish je u besparici pa budžet popunjava prostituiranjem i seksom i za novac, ali i za usluge od državnih dužnosnika. I ugođaj je prilično tjeskoban, zbunjujuć, gotovo ništa nam nije tu jasno, no čini se da se Trish sasvim solidno snalazi u tom kaosu. Kad u hotelu upozna misterioznog mladog Engleza Daniela (Joe Alwyn) koji tvrdi da radi za naftnu kompaniju, ona će u njemu pronaći kartu za izlaz iz Nikaragve. Pa iako će u početku njihov odnos biti za novac, razvit će se to u romansu, a oboje će na sve načine pokušati pobjeći iz zemlje koja tone u sve veći kaos.

Naravno da će se ispostaviti da Daniel nije ono za što se u početku predstavljao, no to više i nije tako važno za Trish. Djelovao mi je ovaj erotikom nabijeni triler - misteriozna drama dosta kaotično, konfuzno, baš kao što je i sama situacija u zemlji u kojoj se odvija radnja. Pa iako je Qualley sasvim solidna u ulozi svojeglave mlade novinarke koja je zaglavila u stranoj zemlji, posebno u prvoj trećini filma kada uglavnom pratimo njena očajna bauljanja po gradu i pokušaje da dođe do novca za kartu u jednom smjeru, nešto mi je falilo u ovom filmu. I ta prva trećina ovog predugačkog filma (135 minuta) još je i najbolji dio jer čini se tada da priča možda negdje i vodi. No, nedostaje mi tu neki malo bolji društveno - politički kontekst situacije, a cijela priča pa i likovi nakon nekog vremena postaju naporni i zamorni, čak i iritantni.

IMDB LINK 

Primjedbe