THE GOOD HOUSE (2021,SAD) - 6,5/10


 

Odavno su prošli dani kada se Sigourney Weaver obračunavala s Alienom. Čak tri puta se njena Ellen Ripley uživo i još jednom njen klon više ili manje borio s jednom od najopasnijih filmskih nemani, a u ovoj romantično - humornoj drami Weaver se obračunava - s alkoholom. Ova glumica već je prošla sedamdesetu godinu života, a u "The Good House" koji su napisali i režirali supružnici Maya Forbes i Wally Wolodarsky ona je Hildy Good. Nekoć najuspješnija agentica za nekretnine u fikcionalnom gradiću Wendoveru smještenom na sjeveoristoku SAD-a danas je u ozbiljnim problemima.

Nekoliko godina ranije ostavio ju je muž, obje kćeri već su odrasle i odselile su od nje, a iako ona svima njima financijski i dalje pomaže, natjerali su je oni na liječenje od alkohola. Dok je bila na rehabilitaciji, bivša asistentica ukrala joj je sve klijente i otvorila svoju agenticu, a iako Hildy voli fino popiti, ne misli ona da ima problem s alkoholom. Svejedno, svoju alkoholičarsku sklonost ona pokušava skrivati iako joj to ide sve teže pošto su njene pijane eskapade sve češće. Doživljava blackoutove, ne sjeća se ničega kad pretjera s cugom, a događa se to prilično često. Svejedno, ide joj jako na živce kad joj netko prigovara, a osobito joj smeta kada se svi počnu nekako patronizirajući odnositi prema njoj.

Alkohol je za Hildy, shvatit ćemo, i svojevrsni bijeg od problema, ispušni ventil za bijeg od života koji se na kraju nije raspleo onako kako je planirala, a Hildy je ujedno i naratorica filma. Povremeno se ona izravno obraća i gledatelju te nas upućuje u odnose između mještana i dobijamo uvid u situaciju u tom uspavanom gradiću iz njene perspektive koja je prilično iskrivljena alkoholnim parama. I premda joj posao ide jako loše, pokušava ona i dalje odavati dojam da je sve pod kontrolom i da drži uzde života u rukama, premda je jasno da sve ide kvragu. No, srećom pa je tu njena nekadašnja ljubav iz srednjoškolskih dana, Frank (Kevin Kline) s kojim će obnoviti odnos, a on jedini uspijeva primijetiti da se njen život pretvara u katastrofu.

I naravno da će do kraja Hildy morati pasti na samo dno da bi se pokušala ponovno izdići i shvatiti da njeno uživanje u alkoholu više nije zafrkancija, što ona i dalje misli, već ozbiljan problem. Bio je na kraju "The Good House" sasvim solidna drama koja se možda bavi ozbiljnim problemom, no fino je to i s mjerom razbijeno humorom. Weaver i Kline još su devedesetih bili partneri u nekoliko filmova, a i sada oni, pogotovo Weaver nose ovaj simpatični, nenametljivi filmić premijerno prikazan na festivalu u Torontu.

IMDB LINK 

Primjedbe