THE HILL WHERE LIONESSES ROAR (2021,KOS) - 6,5/10


 

U jednom trenutku mi se učinilo da je ova stilizirana drama snimljena u francusko - kosovskoj produkciji svojevrsna varijacija na temu "Spring Breakers Harmonyja Korinea. Poetična krimi drama o djevojkama koje će dijelom iz obijesti i dosade upustiti u kriminalne aktivnosti, no razlozi, uzrok i povod za Jetu, Qe i Li odnosno lavice bit će ipak bitno drukčiji od onog koje su imale Candy, Faith, Brit i Cotty u Korineovom filmu. Postoji još jedna poveznica između ova dva filma, a to je činjenica da je režiserka "The Hill Where Lionesses Roar" Luana Bajrami tek napunila 20 godina kad joj je film prikazan u Cannesu, dok je Korine imao 21 dok je napisao scenarij za "Klince" Larryja Clarka.

I bio je to prvi film za Bajrami koja je ovdje i odglumila sporednu ulogu Lene, djevojke koja živi u Parizu, a tijekom ljeta je stigla na Kosovo u posjet djedu i baki. U uspavanom kosovskom selu smještenom negdje u brdima žive tri najbolje i nerazdvojne prijateljice. Čekaju one rezultate upisa na fakultet i nadaju se da će ubrzo otići iz mjesta koje kao da ih sputava, guši. I dok čekaju, vrijeme tako sporo prolazi dok se vuku one selom, od nikad završene katnice koja im je skrovište, preko praznog i zapuštenog bazena do brda na kojem su odlučile osnovati bandu i početi krasti.

Potpuno nam je jasno da niti jedna od njih tri nije oduševljena ulogama i životima koji kao da su im predestinirani u tom patrijarhalnom, primitivnom okruženju i čekaju one da se nešto dogodi. Bitnu ulogu tu igra i samo okruženje koje kao da ih guši, sputava i iz kojeg žele pobjeći pa imamo tu i mnoge kadrove uglavnom puste i tihe prirode kojom kao da se kontrastira njihov divlji i nemirni duh. Snimila je mlada Bajrami koja je, kao i njen lik u filmu, kao dijete s Kosova odselila u Francusku i ondje već kao dijete počela glumiti u filmovima i serijama, poetičnu, stiliziranu, visokestetiziranu dramu koju uvjerrljivim izvedbama nose tri djevojke, dvije plavuše i brineta koje su utjelovile Qe, Li i Jetu.

Flaka Latifi, Era Balaj i Urate Shabani za svoje izvedbe su zajedno nagrađene Srcem Sarajeva na SFF-u u kategoriji najbolje glumice, a osim što je "The Hill Where Lionesses Roar stilizirana i poetična drama s elementima krimića, ujedno je to i snažna društvena kritika. Društva koje je, mogli smo to vidjeti u još jednoj nedavnoj kosovskoj uspješnici "Košnici", i dalje itekako patrijarhalno, zatvoreno, dosta primitivno, barem kada je riječ o tim ruralnim predjelima i društvo u kojem žene i dalje nemaju slobodu i prava kao u zapadnim demokracijama. No, ove tri pomalo divlje, slobodoumne djevojke odlučit će se pobuniti protiv toga i krenuti nekim svojim putem. 

IMDB LINK 

Primjedbe