UNA FEMMINA - THE CODE OF SILENCE (2022,ITA) - 7/10


 

Poetičnom i stiliziranom krimi dramom o kalabrijskoj kriminalnoj organizaciji Ndrangheti na festivalu u Berlinu predstavio se talijanski filmaš Francesco Costabile. "Una femmina" bio je i prvi dugometražni igrani film ovog dokumentarista rođenog na jugu Italije koji je cijelu priču iznio iz perspektive djevojke koja će izazvati potpuni kaos u jednom od klanova zloglasne kriminalne organizacije. Rosu (također debitantica Lina Siciliano) upoznajemo u početku kao djevojčicu kojoj je ubijena majka. Što se točno dogodilo, nije ni ona načisto i sve joj je nekako mutno, nefokusirano (kakva je i fotografija u uvodu), negdje na pola puta između sna i najgore noćne more.

Ipak, Rosa je uvjerena da su njenu majku ubili njena baka i ujak s kojima i dalje živi, vidjet ćemo, i kao mlada žena. I jasno nam je da je Rosa bijesna, ogorčena, željna osvete zbog onoga što se dogodilo njezinoj majci, a kada stigne pravi trenutak, počet će ona izazivati pravu pomutnju u Ndrangheti i osvećivati se ne samo onima koji su joj nanijeli zlo, već i cijelom lokalnom ogranku mafije. Pretvorio se tako ovaj film neočekivano do kraja u pomalo sporovozni revenge triler, a Siciliano kao da nastavlja putem svojih sunarodnjaka te je snimio film koji kao da se smjestio negdje na pola puta između klasičnog naturalizma i talijanskog magijskog realizma.

Iako je tempo filma dosta polagan, jedan od razloga tome je što ondje vrijeme kao da oduvijek stoji i praktički ništa se ne mijenja godinama, desetljećima, stoljećima. Ne vrijede ondje zakoni kao u ostatku zemlje, već su šutnja i pokoravanje ono čega se svi u tom dijelu Kalabrije moraju pokoravati, a Ndrangheta je tamo i policija i sud. Mora se priznati Sicilianu da je pronašao fantastično mjestašce u unutrašnjosti Kalabrije u koje je smjestio radnju filma, a taj uspavani, stari gradić u kojem svi samo šute, ne talasaju i pridržavaju se nametnutih pravila, savršeno je pogođen. No, tišina, pokoravanje i netalasanje postati će prošlost za Rosu, djevojku koja je odlučila da ne želi više živjeti u svojevrsnom psihološkom zatvoru i onako kako joj je nametnuto.  

IMDB LINK 

Primjedbe