BANDE A PART (1964,FRA) - 9/10


 

Šezdesete godine bile su daleko najplodonosnije i najbolje razdoblje francuskog novovalnog prvoborca Jean-Luca Godarda, a na ovu humornu krimi dramu uvijek sam gledao kao na svojevrsni nastavak najpoznatijeg Godardovog filma "Breathless". I "Bande a part" je film o mladima koji se dijelom iz objesti, dokolice, dosade počnu baviti kriminalom i o mladima kojima se ništa u životu ne čini zanimljivim i kao da su oni potpuno odlučili odbaciti stari poredak. Nešto slično Godard je učinio i s pisanim i nepisanim filmskim pravilima čim se pojavio iz filmskog kritičara pretvorio u filmaša pa je tako i "Bande a part" njegov odgovor na tipični film pljačke.

Promovirajući film Godard je tvrdio da je za snimanje krimića dovoljno imati zgodnu djevojku i pištolj, a ta zgodna djevojka bila je njegova tadašnja supruga Anna Karina. Ova glumica podrijetlom iz Danske bila je Godardova muza tijekom prve polovice šezdesetih i nastupila je ona u svim njegovim filmovima tog vremena nakon što ju je angažirao, a da prethodno uopće nije imala glumačkog iskustva. Njena životna priča posve je nevjerojatna jer je krajem pedesetih stigla iz Kopenhagena u Pariz kao 17-godišnja Hanne Karin Blarke Beyer bez znanja jezika i bez novca.

Dok je sjedila na kavi, zapazila ju je fotografkinja i ubrzo je Hanne postala iznimno traženi model, a umjetničko ime Anna Karina koje nevjerojatno podsjeća na Tolstojevu junakinju Anu Karenjinu nadjenula joj je Coco Chanel. Karinu je ubrzo u nekoj reklami zapazio i Godard te joj je odmah ponudio ulogu u svom debiju "Breathless", no ipak je ona debitirala u njegovom sljedećem filmu i glumila je ukupno u osam Godardovih filmova. Nakon razlaza s Godardom prestala je glumiti u njegovim filmovima, no i do kraja šezdesetih, kao i tijekom sedamdesetih imala je ona još niz nezaboravnih uloga.

Jedna od takvih je i uloga Odile, djevojke koja će na tečaju engleskog jezika upoznati tipa po imenu Franz (Sami Frey) i odmah mu otkriti da živi u velikoj vili u pariškom predgrađu s tetkom Victoriom i njezinim ljubavnikom te da on ondje drži ogromne količine novca. Franz će tu priču prenijeti svom prijatelju Arthuru (Claude Brasseur) nakon čega će oni odlučiti da će ukrasti novac. U pomalo naivnu i djetinjastu Odile obojica će se zaljubiti, a ispostavit će se da oni nisu jedini koji planiraju izvesti krađu.

Film je to koji se stilski, naracijski pa i duhovno potpuno uklapa u francuski novi val, a zanimljivo je kako je "Bande a part" jedan od najdražih filmova Quentina Tarantina koji je svoju producentsku kompaniju nazvao "Band a Part". Posebno je pamtljiva i omiljena scena plesa u kojoj Odile, Franz i Arthur zajedno plešu Madison u kafiću, a film je to koji odiše šarmom, stilom, čak i nekim buntovništvom, definitivno jedan od najboljih filmova koje je Godard snimio u karijeri dugoj šezdeset godina.

IMDB LINK 

Primjedbe