DEAD RINGERS (2023,SAD) - 6,5/10


 

Da ipak postoje neke stvari u koje je bolje ne dirati, potvrđuje i mini-serijski remake kultnog filma Davida Cronenberga. Novi pogled na uznemirujuću SF - horor - psihološku dramu o identičnim blizancima Mantle krenuo je posve drukčijim putem od originala, iako je osnovna premisa i dalje identična. Beverly i Elliot Mantle sada više nisu muškarci (u originalu ih je utjelovio Jeremy Irons), već žene, identične blizanke koje su vrhunske ginekologinje i stručnjakinje za umjetnu oplodnju. Ne rade one više u klinici u Torontu, već u New Yorku, obje imaju pomalo iritantni britanski naglasak, a obje ih je utjelovila poznata glumica Rachel Weisz.

Sve je zapravo u početku sugeriralo da bi nova verzija "Dead Ringers" mogla biti hit. Scenarija se primila Alice Birch koja je nakon kvalitetne drame "Lady Macbeth" s Florence Pugh, autorica odlične irske mini-serije "Normal People", a kreće "Dead Ringers" gotovo kao bizarna i pomalo nastrana crna komedija, groteskna i cinična satira. I dok je dominantna Elliot pragmatična i cinična oportunistica, koju sekundu mlađa, povučena i samozatajna Beverly djeluje kao idealistica. Iako obje imaju četrdesetak godina i dalje one žive zajedno i ne mogu jedna bez druge, funkcionira to kao neka bolesna simbioza.

Ponovno je Elliot ta koja je zadužena za zavođenje pa proslijeđivanje partnera ili u ovom slučaju partnerica mlađoj sestri. No, situacija će se zakomplicirati kada Beverly ostvari vezu s mladom glumicom Genevieve i Elliot se učini da bi ta veza mogla uspjeti i da bi je sestra zbog ljubavi mogla ostaviti. Fizički identične, a karakterno posve različite sestre žele otvoriti i kliniku kojom bi potpuno revolucionirazirale način rađanja za što će im biti potrebni investitori i tu će pronaći obitelj koja se obogatila prodajom opioida. Predstavnica te obitelji je hladna i bešćutna Rachel (Jennifer Ehle), a ubrzo ćemo upoznati i cijelu tu grotesknu obitelj.

Na tragu Cronenbergovog predloška, tako je i ovdje sve uvrnuto, groteskno, posve dehumanizirano i mlada glumica Genevieve (koja ima glavnu ulogu u remakeu Cronenbergovog horora "Rabid") djeluje tu kao jedina osoba koju bi se barem približno mogla nazvati čovjekom, odlučila je krenuti Birch posve drugim putem od starog Kanađanina. Tako bi se "Dead Ringers" sada tek rubno mogao nazvati body hororom, a više je to uvrnuta psihološka drama / triler, groteskna društvena satira obavijena prilično uznemirujućim crnim humorom. Iako ta ideja sama po sebi nije loša i uvijek mi je nešto takvo puno bolje od pukog prepisivanja originala, ostalo mi je to nekako nedorečeno i nešto mi je tu falilo.

IMDB LINK 

Primjedbe