EVIL DEAD RISE (2023,SAD) - 6,5/10


 

Što mislim o toj pošasti remakeova, rebootova i svim ostalim oblicima silovanja i cijeđenja legendarnih horor klasika koja je nastupila zadnjih godina više puta sam pisao. Pa barem je horor žanr koji nudi beskrajne mogućnosti i tu se može apsolutno sve pa mi je tim neshvatljivije da se stalno reciklira jedno te isto. Tog žmikanja nije lišena ni legendarna horor komedija "Evil Dead", genijalni niskobudžetni treš i podjednako zabavni nastavak Sama Raimija iz osamdesetih. Još 2013. godine Urugvajac Fede Alvarez snimio je remake "Zle smrti" gdje se radnja također događala u poznatoj šumskoj kolibi, a izvjesni Lee Cronin, scenarist i režiser "Evil Dead Rise" bar se potrudio da priču premjesti u neki drugi ambijent.

I povremeno se tu pokušava pratiti crnohumorni duh i stil iz Raimijevih klasika, a i krv tu zbilja teče ne u potocima, već u vodopadima. Opet će tu u igri biti i dobra stara motorka, a ovaj puta radnja se odvija u starom neboderu predviđenom za rušenje. Ondje će neku staru misterioznu knjigu za koju će se ispostaviti da je upravo famozna Knjiga mrtvih ili Naturom Demonto pronaći neki novi klinci. Zli demoni ponovno će igrom slučaja biti dozvani, prethodno će i staru zgradu u trusnom Los Angelesu dobro stresti potres i nestat će struje, a potom će Ellie (Alysa Sutherland) krenuti na svoje troje djece. mlađu sestru Beth koja joj je stigla u posjetu i sve ostale koji se nalaze u zgradu.

Mamica je sada s crvima, rečenica je koju će Ellie prvu izgovoriti nakon što je opsjedne poznati demon i ludilo može početi. Srećom, "Evil Dead Rise" nije potpuna katastrofa kao što su bili nedavni sramotni nastavci "Halloweena", možda i zato što je Sam Raimi producent pa nije dopustio da se neki kasapini pokenjaju na njegovo čedo. Svi oni koji vole klasični horor, pravu koljanu koja se u pojedinim scenama čak referira na jedan još kultniji film, Kubrickov "Shining", ipak ne bi trebali biti previše razočarani.

IMDB LINK 

Primjedbe