MR. HARRIGAN'S PHONE (2022,SAD) - 6/10


 

Iz godine u godinu kao da se snima sve više filmova i serija po djelima Stephena Kinga. Imam osjećaj da više valjda ne postoji črčkarija koju je napisao na zahodu i da je netko nije odlučio pretočiti na film, a posljednji u nizu je ugledni američki filmaš John Lee Hancock koji je i sam napisao scenarij prema Kingovoj istoimenoj kratkoj priči objavljenoj u zbirci "It Bleeds" u travnju 2020. godine. I vjerovali ili ne, prava na sve četiri priče objavljene u ovoj zbirci već su otkupljene, a "Mr. Harrigan's Phone" prva je koja je ugledala svjetlo dana. I da se to nije dogodilo, svijet ne bi bio zakinut za ništa posebno jer je Hancock snimio film koji ne samo da nije strašan, što je rijetkost kad je u pitanju King, već je i prilično dosadan.

Više od pola filma tu praktički treba proći na uvod i da se dogodi ono što je napisano u kratkom uvodu na IMDB-u. Nakon što umre gospodin Harrigan (Donald Sutherland), kaže taj kratki opis, tinejdžer Craig (Jaeden Martell iz "It", "St. Vincent" i "Midnight Special") koji se sprijateljio s njim i radi za njega neke čudne poslove, spremit će starčev mobitel u njegov džep prije sprovoda. Kada usamljeni klinac pošalje poruku mrtvom prijatelju, na veliko iznenađenje dobit će odgovor. No, prije nego što basnoslovno bogati Harrigan koji se odlučio pod stare dane skućiti, vjerovali vi to ili ne, u malenom mjestašcu u Novoj Engleskoj, točnije u Maineu, proći će dobrih sat vremena. Ti "čudni poslovi" kako ih IMDB opisuje koje Craig radi za bogatog čiču nisu, bez brige, nikakve perverzije, već ga je još kao dječaka starac angažirao da mu čita knjige.

S vremenom će se dječak i starac sprijateljiti i povezati, a bogati mudrijaš koji se odlučio odvojiti od svijeta na poklon će od Craiga jednom prilikom dobiti Smartphone koji je do tada izbjegavao. I naravno da će čiča predvidjeti kako će se razvijati svijet jednom kad se svi navuku na pametne telefone, kako će se ti uređaji koristiti za širenje lažnih vijesti i dezinformacija. No, taj proročki dio o telefonima ovdje je zapravo nepotreban i ne tako bitan jer pametni telefon koji će Craig staviti u starčev lijes kao da će i nakon njegove smrti imati utjecaja na stvarni svijet. Krenut će tu neke minimalne natruhe duhova i pitat ćemo se je li to puka slučajnost ili stvarno ima veze s telefonom, a ovaj film je još jedan od dokaza da sve ono što možda i funkcionira na papiru kao književni predložak, ne mora nužno imati isti učinak na filmu.

IMDB LINK 

Primjedbe