MY FAVORITE YEAR (1982,SAD) - 7,5/10


 

Kad bih išao raditi neku listu deset najdražih glumaca svih vremena, na njoj bi se sasvim sigurno našao i Peter O'Toole. Taj maestralni britanski glumac irskog porijekla jedan je od onih koji nikad nisu uspjeli osvojiti Oscara, a nije mu to uspjelo iako je čak osam puta bio nominiran za najboljeg glumca. Pretposljednju nominaciju O'Toole je zaslužio za ulogu u humornoj drami u kojoj je utjelovio lika koji pomalo podsjeća na njega u stvarnom životu. Baš kao i njegov lik u "My Favorite Year" Alan Swann i O'Toole je tijekom života volio dobro popiti i već legendarne su njegove pustolovine s kolegom Richardom Harrisom.

Vrijeme radnje "My Favorite Year" je 1954. godina, a Swann je nekadašnja velika filmska zvijezda čija karijera neodoljivo podsjeća na onu Errola Flynna. Tako je i Swann u mladosti glumio u akcijskim pustolovinama koje je publika gutala, no slavni dani odavno su iza njega i već odavno ga nitko nije angažirao. Mladi televizijski scenarist Beny Stone (Mark Linn-Baker koji se kasnije proslavio kao Larry u humorističnoj seriji "Potpuni stranci") svejedno je njegov veliki obožavatelj te će na njegovo inzistiranje produkcija popularne humoristične emisije Comedy Cavalcade angažirati Swanna. No, odmah prvog dana Swann će se pojaviti u studiju mrtav pijan, a upravo će Beny dobiti zadatak da pazi na ostarjelog, ekscentričnog glumca s ozbiljnim problemima s alkoholom.

I premda je O'Toole po običaju briljantan i užitak ga je gledati kao ocvalu filmsku zvijezdu koja zapravo živi u strahu i ubijanje u alkoholu te bijeg od realnosti su mu zapravo neka vrsta obrambenog mehanizma, gotovo je to tipična komedija kakve je u to vrijeme snimao Mel Brooks. To i ne čudi jer Brooks je bio jedan od producenata dok je koscenarist filma Brooksov česti scenaristički suradnik Norman Steinberg. Nakon početnog nepovjerenja i nastavljanja s eskapadama, Alan će steći povjerenje u mladog Benyja i među njima će se početi razvijati prijateljski odnos te će, kakav je i običaj u sličnim američkih light filmovima, jedan od drugoga i ponešto naučiti. Uz naravno, pregršt smiješnih situacija.

IMDB LINK 

Primjedbe