THE EIGHT MOUNTAINS (2022,ITA-BEL) - 8/10


 

Belgijski dvojac Felix van Groeningen (The Broken Circle Breakdown, Belgica, Beautiful Boy) i Charlotte Vandermeersch dao si je nimalo lak zadatak prenošenja uspješne istoimene knjige Talijana Paola Cognettija. No, snimili su oni ne samo vizualno impresivan i besprijekoran film, već je "Osam planina" emotivna pa i potresna drama o jednom prijateljstvu u razdoblju dužem od trideset godina. Film je to o prijateljstvu dvojice muškaraca koji ne mogu razgovarati o svojim osjećajima i onome što ih muči, a iako se sam naziv filma referira na osam vrhova Nepala koji su svojevrstan simbol ambicije i osvajanja, radnja se tu uglavnom događa u talijanskim Alpama.

Odlučio se belgijski dvojac za pomalo staromodnu, okomitu fotografiju, možda baš i stoga da gledatelj dobije što bolji dojam tih visina, tog nepreglednog prostora u kojem će se još kao 12-godišnjaci upoznati Pietro (Luca Marinelli) i Bruno (Alessandro Borghi). Pietro je ujedno i narator priče, a stigao je on tijekom jednog ljeta s ocem i majkom iz Torina u talijanske Alpe gdje s obitelji na gotovo gorštački način živi njegov vršnjak Bruno. Vrlo brzo dva dječaka će se sprijateljiti i postati iznimno bliski, a njihovo prijateljstvo ćemo u pomalo fragmentarnom stilu pratiti kroz sljedećih tridesetak godina.

Dolazit će i odlaziti Pietro u planine, ondje će zajedno izgraditi i kamenu kuću u kojoj će provoditi ljeta, a iako se na prvu čini da njih dvojica ne mogu biti različitiji, shvatit ćemo da obojica imaju nemiran duh i da ih ne drži mjesto. Iako se prema ovome možda da naslutiti da bi "Osam planina" mogao biti neki alpski Brokeback Mountain, Pietrov i Brunov odnos je čisto prijateljski, a meditativna je to drama u kojoj će se njihovi životi stalno ispreplitati. Nakon što ih život razdvoji još kao dječake i nakon što se dvadesetak godina kasnije ponovno susretnu nakon smrti Pietrova oca, on će shvatiti da je njegov stari s kojim je on prethodno prekinuo odnose, bio blizak s Brunom i da su godinama oni zajedno planinarili po Alpama.

Cijelog života Pietra, koji će se ubrzo stvarno i zaputiti u Nepal gdje će provoditi dobar dio godine nakon što postane uspješan pisac, proganjat će prijateljstvo s Brunom i stalno će on misliti kako je najbolja verzija sebe bio dok je bio u njegovom društvu. Bez obzira što će mu osim oca, Bruno "preoteti" i djevojku za koju se činilo da se sviđa i Pietru. Bio je "Osam planina" zbilja poseban film. Možda te planine i ti čudesni pejzaži djeluju nekako umirujuće, bude neki iskonski osjećaj i film je to koji dugo ostaje u glavi. Premijeru je "The Eight Mountains" imao u Cannesu gdje je s filmom "EO" Jerzya Skolimowskog podijelio nagradu žirija.

IMDB LINK 

Primjedbe