THE HANGING SUN (2022,GBR-ITA) - 5/10


 

Čudnovati i bizarni nordic noir triler je po romanu popularnog norveškog romanopisca Joa Nesböa talijansko - američki filmaš Francesco Carrozzini snimio u talijansko - britanskoj koprodukciji i to u onoj tipično tmurnoj, sivoj nordic paleti boja. I radnju je smjestio negdje u norvešku vukojebinu, u frojdove na sjeveru zemlje iako je gledatelju nejasno gdje se to uopće događa i kakvi su to likovi koji govore engleski i imaju britanska imena, a okruženje u kojem se nalaze očigledno nije Velika Britanija. I ne samo što je sve to zbunjujuće i čudnovato, već je "The Hanging Sun" nevjerojatno dosadan i monoton film koji se zbiva u bizarnom gradiću na krajnjem sjeveru.

I to, kao što sam naziv filma, sugerira, baš na vrhuncu nordijskog ljeta kada sunce uopće ne zalazi pa se zato taj fenomen i naziva ponoćno sunce, baš kako je i Nesbö naslovio jedan od svojih manje poznatih romana. U to pusto mjesto stići je John (Talijan Alessandro Borghi kojeg se sjećamo iz filma i serije "Suburra"), hodajući kliše odnosno jedan od onih misterioznih, šutljivih tipova mračne prošlosti o kojem se ne zna ništa. Dobro, znamo od početka da on više nije u dobrim odnosima s obitelji i ocem, moćnim šefom kriminalnog podzemlja (Peter Mullan), a kroz flešbekove ćemo saznati dijelom i njegovu pozadinsku priču.

Podjednako izmučena duša je i Lea (Jessica Brown Findaly), stanovnica tog pustog mjesta čiji je nasilni muž upravo nestao i ostala je ona sama sa sinom Calebom. Pa iako Johnov brat i ekipa nasilnika traži tog misterioznog stranca za kojeg nam i nije jasno zašto je otišao baš u tu vukojebinu, Lea će mu pružiti zaštitu, a kao što je i red u ovakvim filmovima, dvoje usamljenih i nesretnih ljudi nekako će se povezati. Pogotovo jer će i Caleb u Johnu pronaći svojevrsnu očinsku figuru, no ništa od toga neće biti moguće prije nego što taj misteriozni tip s fudbalerkom i dugom bradom prodornog i sjetnog pogleda ne riješi svoje obiteljske probleme. Očekivao sam ipak više od ovog na kraju dosadnog, prilično nezanimljivog trilera.

IMDB LINK 

Primjedbe